Hacker gaat woest tekeer op website van Labourpartij

De prachtige webpagina van de Britse Labourpartij was dinsdag tijdelijk niet bereikbaar. 'De server zou eruit kunnen liggen of antwoordt niet', verscheen er op het scherm van politiek geïnteresseerde Internet-gebruikers....

BERT WAGENDORP

Wie de webpagina maandag opende, kreeg de indruk per ongeluk op een satirische variant van de sociaal-democratische Internet-pagina terecht te zijn gekomen. 'Nieuw Labour, zelfde politici, zelfde leugens', schalde er van het scherm. Naast deze boodschap was leider Tony Blair afgebeeld, althans, de Tony Blair zoals die tot voor kort optrad in het satirische poppenprogramma Spitting Image.

De 'links' die normaal verwijzen naar nadere informatie over politieke kwesties, waren ook veranderd. Zo werd bezoekers achter het kopje 'Het antwoord op de begroting' meegedeeld dat het hier ging om 'meer leugens die alle partijen je wijs willen maken als er een verkiezing aankomt'.

Labour is geen partij waar de humor hoogtij viert, noch de zelfspot, dus moest er wat anders aan de hand zijn. Dat bleek inderdaad het geval. Een Amerikaanse hacker, kennelijk geen aanhanger van de socialistische leer, had zich toegang weten te verschaffen tot de site en daar zijn eigen opvattingen op losgelaten. Afgelopen zaterdag sloeg hij voor de eerste keer toe en veranderde hij de titel van Labours voorlopige verkiezingsprogramma, Road to Manifesto, in Road to Nowhere. Verder was een link toegevoegd waarmee de netsurfer een bezoek kon brengen aan de 'Labourpartij seks-shop'.

Nadat de Laboursite even tot een van de meest populaire van het wereldwijde web was uitgegroeid - zodanig dat de provider de aanvragen op een gegeven moment zelfs niet meer aankon - werden de pagina's in hun oude saaie glorie hersteld. Maandag volgde overleg over hoe iemand de beveiliging had weten te omzeilen en hoe in de toekomst ongewenste toevoegingen aan de pagina's voorkomen konden worden.

Maar de hacker had er nog lang geen genoeg van. Hij belde maandagmiddag de krant The Guardian met de aankondiging dat hij andermaal ging toeslaan, waarna Spitting Blair verscheen en mensen die meer informatie wensten over Labour-politici ('Who's who in Labour') werden doorgeschakeld naar de site van de Muppet Show.

Nadat voor de pagina verantwoordelijke Labourmensen na de eerste aanval nog goedmoedig hadden verklaard dat 'juist de toegankelijkheid van het Internet zo aansprekend was', kregen ze er nu genoeg van: ze schakelden de politie in. De hacker is nog niet geïdentificeerd.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden