Hacken tussen repen en chips

Een evenement voor talenten die ze op internet tegenkwamen, dat leek twee Nederlandse jongens van 13 en 17 leuk. Nu is er de World Hackathon Day.

AMSTERDAM - 'Kun je de fame nog handlen?', vraagt een van de deelnemers van de World Hackathon Day aan organisator Jesse van Doren (17). 'Gaat goed hoor', zegt Jesse terwijl hij wegspurt naar een van de vele roodgloeiende telefoons in het pand van telecombedrijf *bliep in Amsterdam, een van de vijf locaties op de wereld waar het technologie-etmaal voor jongeren plaatsvindt.

In Amsterdam, Istanbul, Casablanca, Tel Aviv en Barcelona buigen vijfhonderd jeugdige bollebozen zich sinds vrijdagmiddag over technologische vraagstukken van ING, D-reizen en Amnesty International. Het evenement is voor jongeren tussen de 11 en 25 jaar en wordt georganiseerd door de Nederlandse Jesse van Doren (17) en Araik Gingnagel (13), ondersteund door Nir Kouris (31), die de Israëlische tak voor zijn rekening neemt.

Als de laatste snoeren met grijze ducttape aan de vloer worden bevestigd, rennen Jesse en Araik haastig langs de andere pubers in het gebouw. Die ontfermen zich over laptops en zetten grote schalen met chocoladerepen en zakjes chips op rijen tafels waar straks vijftig deelnemers zitten. De twee organisatoren gaan nog even snel op de foto voor de krant en sprinten dan door naar een stille kamer voor een radio-interview.

Want zulke jonge gasten met zo'n groot evenement, dat maakt iedereen nieuwsgierig. 'We moeten nog acht media te woord staan de komende dagen', zegt Araik. Hij zit in de tweede brugklas van het vwo in Zaandam en is de laatste maanden naast zijn huiswerk - 'ik haal goede cijfers hoor'- alleen maar bezig geweest met de Hackathon.

Het idee ontstond afgelopen december. Araik en Jesse kwamen met elkaar in contact via Facebook. Onlinemarketeer Jesse en Araik, sinds zijn 10de websiteontwikkelaar, leek het leuk om de talenten die zij tegenkwamen op het net samen te brengen op een evenement. 'Want', zo stelt Araik. 'Jongeren zijn creatief en komen met andere oplossingen dan volwassenen.'

Via diezelfde sociale media nam hun idee een enorme vlucht. Jesse: 'We hadden aanbiedingen van mensen uit bijna twintig landen, maar vanwege tijdgebrek doen we het nu op vijf plekken in de wereld.'

De vijfhonderd deelnemers worden lokaal onderverdeeld in teams van vijf en één team dat internationaal samenwerkt. Samen ontwikkelen zij voor D-reizen een reisapplicatie die jongeren aanspreekt, laten ze Amnesty zien hoe zij mensenrechtenkwesties digitaal toegankelijk kunnen maken en testen zij de veiligheid van de applicatie voor internetbankieren van de ING.

De ING maakt zich overigens geen zorgen dat de whizzkids hun app kunnen kraken. 'Een team van experts buigt zich 24 uur per dag over de veiligheid', zegt een woordvoerder van de bank.

Het hacken van ING, zal het ze lukken? Jesse schept er in ieder geval niet over op. Het gaat volgens hem meer over beveiliging in de toekomst. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je Google-bril van je hoofd gestolen wordt terwijl je op straat je bankzaken regelt met de bril?

'Tegen de bedrijven zeiden we ook: we hebben getalenteerde jongeren, maar we weten nog niet wat er daadwerkelijk uitkomt. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als wij hier de bankier-applicatie van de toekomst bedenken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden