Hacken niet geschuwd in Friese strijd om kievitsei

Het broedseizoen begint pas in maart. Toch neemt in Friesland de strijd om het kievitsei al grimmige vormen aan. Een onlinepetitie van GroenLinks tegen het eierrapen werd afgelopen weekend gehackt. Sympathisanten werden geniepig doorgeleid naar een petitie van de Bond Friese VogelWachten (BFVW), die juist vóór rapen pleit.

Beeld anp

Laffe actie

'Een onsportieve en laffe actie', aldus GL-fractievoorzitter Retze van der Honing. In een eerste reactie beschuldigde hij de vogelwachten van sabotage. Later nam hij dat terug, maar de aardigheid is er volgens hem af. De petitie is uit de lucht gehaald. 'We willen onze tijd, energie en geld steken in een open en eerlijk debat. Niet in het beveiligen van websites.'

Voorzitter Rendert Algra van de vogelwachtersbond noemt de digitale kraak een 'flauwe streek'. 'We veroordelen de actie en hebben er part noch deel aan.'

Het rapen van kievitseieren is in Nederland verboden. Voor Friesland, waar het ljipaaisykjen een traditie is, gold een ontheffing. Bij de vogelwachtersbond geregistreerde vrijwilligers mochten jaarlijks zesduizend eieren rapen.

Daar zette de Raad van State vorig jaar een streep door. Het gaat namelijk niet goed met de kievit. Sinds 1996 nam de populatie met 40 procent af, stelt vogelonderzoekbureau Sovon. Door intensivering van de landbouw en door toedoen van roofdieren - over de invloed van rapen laat het onderzoek zich niet uit - bevindt de vogel zich in een 'ongunstige staat van instandhouding'. Daarom is 2016 uitgeroepen tot 'Het jaar van de Kievit'.

Dat de kievit het moeilijk heeft, ontkent Algra niet. 'Maar het is geen bedreigde diersoort zoals de olifant.' Het eierrapen is volgens hem bovendien 'onlosmakelijk verbonden' met 'nazorg'. Kieviten leggen meerdere keren eieren. Nadat de eerste zijn geraapt, worden gevonden nesten afgezet en beschermd tegen bijvoorbeeld landbouwmachines

De schuld voor de afnemende kievitpopulatie wordt ten onrechte in de schoenen van de rapers geschoven, vindt Algra. Hij wijst op onderzoek van de Wageningse universiteit. Daarin wordt geconcludeerd dat het eierrapen een verwaarloosbare invloed heeft op de kievitstand. De vogelwachtersbond heeft daarom een nieuwe ontheffing aangevraagd.

De Vogelbescherming erkent het belang van nazorg, maar is toch tegen rapen. Na hun eerste nest leggen kieviten kleinere eieren, waarvan de jongen een kleinere overlevingskans hebben.

Vandaag staat de toekomst van het eierrapen op de agenda van het provinciebestuur. De Friese commissaris van de koning John Jorritsma bood al aan het eerste kievitsei in het weiland te komen bewonderen.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden