Hachis parmentier met knolselderij

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Hachis parmentier met knolselderij. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Foto Studio V

Het gonsde al vóór de krokusvakantie: het Russische diepvriesweer komt eraan! Mijn zoon had daar wel zin in en ging zijn schaatsen zoeken. Die pasten niet meer, dus regelde hij op Marktplaats andere en gebood mij zijn oude weer te verkopen. Dat lukte.

Hij koesterde zijn nieuwe schaatsen en bestudeerde het weerbericht. Vanaf zaterdag zou het écht koud worden. De Russische beer zou oprukken naar Nederland. Ietwat beteuterd keek mijn zoon zaterdagochtend naar de vaart in de buurt. 'Flutbeer', zag je hem denken. Die beer moest wat harder vriezen en wat minder waaien.

Foto Studio V

Ik hoop dat het lukt, dat schaatsen in de buurt. Hij heeft al een vriendje gemobiliseerd, zodat hij niet alleen met mij hoeft te schaatsen. Dat was wat genant, de vorige schaatsperiode. Ik kan namelijk niet echt schaatsen. Ik glij en ik krabbel en kras, maar ik kan maar af en toe remmen en ben bang alles te breken. Ik babbel wel weer graag met andere ouders en vergeet steevast de tijd. Daardoor vergat ik vorig jaar soms het eten voor te bereiden en had mijn lief honger. Dat hele ijsgebeuren overviel me nogal.

Om dit jaar iets beter beslagen ten ijs te komen, draai ik nu een ovenschotel in elkaar die rond etenstijd nog maar 20 minuten in de oven hoeft. Daarmee kun je de berenhonger die je van ijspret krijgt rustig stillen en er zitten ook nog eens veel groenten in. Want echt schaatsen kan ik vast nog steeds niet.

Foto Tallina van den Hoed

Bereiding

Bak het gehakt rul in 25 g boter. Snipper de uien en snijd de bleekselderij fijn en voeg dit toe. Bak tot de ui doorzichtig wordt. Snijd de knoflook fijn en doe die met het paprikapoeder, een kopje water en wat zout en peper in de pan. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe, het mag niet helemaal droog komen te staan.

Schil de aardappels en de knolselderij en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en stamp tot puree. Roer er zo veel crème fraîche door als u lust en als u dapper bent zelfs een eetlepel groene peperkorrels. Stort het gehakt in een ruime ovenschaal. Doe de puree erbovenop, strooi de kaas erover en bak 20 minuten in een oven van 180 graden.

Ingrediënten
400 g rundergehakt
boter
3 dikke uien
1 stengel bleekselderij
3 tenen knoflook
2 theel. paprikapoeder
800 g aardappelen
1 knolselderij
crème fraîche
evt. groene peperkorrels
100 g geraspte kaas

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.