Hachchi betreurt commotie rond haar vertrek uit Kamer

Het plotseling opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi 'betreurt' de commotie die is ontstaan omtrent haar vertrek. Dit liet haar partij D66 maandag weten. Hachchi wil snel een 'aantal gerezen vragen' beantwoorden, aldus D66 namens het vertrokken Kamerlid. D66-leider Pechtold verwacht dat Hachchi over haar contract met de Clinton-campagne op korte termijn helderheid krijgt.

Voormalig Kamerlid Hachchi. Beeld null
Voormalig Kamerlid Hachchi.

Hachchi vertrok vorige week onverwacht, met slechts de mededeling dat ze voor Hillary Clinton aan de slag gaat in de Verenigde Staten.

Na haar mededeling hield Hachchi zich stil, maar kwam de geruchtenmachine op gang. Daarin werden onder meer vraagtekens geplaatst bij haar nieuwe baan. Hachchi had maandagmiddag telefonisch contact met partijleider Alexander Pechtold, zo liet zij via Twitter weten.

Hachchi zegt dat ze nog geen arbeidscontract heeft, maar dat ze ernaar streeft af te zien van wachtgeld zodra ze dat heeft getekend. Ze zou over de invulling van haar functie deze week gesprekken hebben. 'Dit was een kans die zich heel snel voordeed, vandaar dat ze ook heel snel nu naar Amerika is gegaan', aldus Pechtold tegen RTL.

Hachchi liet ook weten dat zij altijd prettig heeft samengewerkt met haar collega's in de Kamer. Ook zegt ze dat zij in goede gezondheid is en in New York zit en dat haar vertrek is ingegeven door 'een persoonlijke, positieve keuze' om een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek.

Het vertrek van Hachchi viel niet goed bij de onlangs gekozen Kamervoorzitter Arib. Zij zei eerder maandag dat Hachchi snel openheid van zaken moest geven over haar vertrek, dat volgens haar 'het aanzien van de Kamer raakt'. Dit zei zij in een interview met De Telegraaf.

'Het zou voor haarzelf en de Kamer goed zijn als ze inzicht geeft in haar beweegredenen', aldus de voorzitter. 'Er mag geen zweem van geheimzinnigheid rond blijven hangen. Dat is betreurenswaardig.' Arib zegt niets meer van Hachchi vernomen te hebben na haar beperkte bericht over haar vertrek naar Amerika. Pogingen tot contact bleken vruchteloos.

Tweede Kamervoorzitter Arib. Beeld null
Tweede Kamervoorzitter Arib.

Wachtgeld

Arib noemt de manier waarop Hachchi vertrok 'jammer' en zegt haar een jong en goed Kamerlid te vinden. 'Maar we zijn volksvertegenwoordigers en op het moment dat we vertrekken, moeten we daar transparant over zijn.'

Ook hekelt de Kamervoorzitter het vertrek halverwege de rit van het parlement, omdat Kamerleden voor vier jaar worden gekozen. 'Je hebt minstens vier jaar nodig om je goed in te werken. Het blijft een individuele afweging voor elke parlementariër, maar het collectieve geheugen van de Kamer raakt door vroegtijdige vertrekken wel beschadigd', aldus Arib.

Pechtold zei maandag dat ieder vertrekkend Kamerlid er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat hij of zij geen wachtgeld hoeft te ontvangen. 'Als je een baan hebt, dan heb je geen wachtgeld.' De wachtgelduitkering voor Kamerleden bedraagt in het eerste jaar 80 procent van de zogenoemde 'schadeloosstelling', zoals het inkomen van een parlementariër heet.

Vanaf het tweede jaar is het 70 procent. Een oud-politicus krijgt net zo lang wachtgeld als hij of zij in de politiek heeft gezeten, met een minimum van 2 jaar en een maximum van 3 jaar en twee maanden. Hachchi zat al bijna zes jaar in de Kamer en heeft dus 'recht' op de volle mep.

Opvolger
Hachchi zat ruim vijf jaar in de Tweede Kamer. Ze voerde het woord over onder meer defensie en het Caribisch gebied. Ook zat ze in de parlementaire enquêtecommissie die de woningcorporaties onderzocht. Voor haar politieke tijd werkte Hachchi bij de marine.

Salima Belhaj volgt haar op in de Tweede Kamer en wordt volgende week dinsdag beëdigd. Belhaj is sinds begin 2008 voorzitter van de D66-fractie in de gemeenteraad van Rotterdam. Vorig jaar vertrokken Gerard Schouw en Magda Berndsen al uit de fractie.

Er lagen nog wat vragen, schrijft columniste Sheila Sitalsing vandaag over het vertrek van Hachchi - over wachtgeld en hoe ze toch aan dat baantje bij Hillary is gekomen en waarom ze vindt dat ze het contract met de kiezer zomaar kan verbreken. Omdat Hachchi daar zelf geen antwoord op kon of wilde geven, schiep ze een nieuwsvacuüm. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden