'Haatprediker' in België moet gedwongen terug naar Nederland

De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza, wordt definitief België uitgezet en komt dan vrijwel zeker naar Nederland. Volgens de Belgische Staatsveiligheid is hij een gevaar voor de samenleving, omdat hij terrorisme verheerlijkt en haat predikt.

Shay Alami Abu Hamza Beeld photo_news
Shay Alami Abu HamzaBeeld photo_news

Vorig jaar juli al had de Belgische Staatsveiligheid de verblijfsvergunning ingetrokken van de imam, die actief was in extremistische kringen rond Verviers. 'Hij is gif voor onze moslimjongeren', motiveerde de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken toen tegenover de Volkskrant zijn besluit de haatprediker naar Nederland uit te zetten.

Dat lukte niet meteen, omdat de prediker in hoger beroep ging. Vrijdag werd dat beroep verworpen door de Belgische Raad van Vreemdelingenbetwistingen. Alami abu Hamza krijgt dertig dagen de tijd om België vrijwillig te verlaten. Doet hij dat niet, dan wordt hij vastgezet en onder begeleiding naar Nederland gebracht.

'Wij houden zijn komst scherp in de gaten', reageert een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Vanwege de Nederlandse nationaliteit van Alami abu Hamza, die met een Nederlandse vrouw is getrouwd, kan hem niet zondermeer de toegang worden ontzegd. 'We zijn het vonnis van de Raad van Vreemdelingenbetwistingen nog aan het bestuderen', aldus de woordvoerster.

Mohammed Merah

Alami abu Hamza vertrok in 2006 vanuit Nederland naar Dison, nabij Verviers. Of hij een rol heeft gespeeld bij de radicalisering van de twee Vervierse terreurverdachten die in januari 2015 door de Belgische politie werden doodgeschoten, is onduidelijk. Hij wordt wel in verband gebracht met het vertrek van een aantal Belgische jongeren naar Syrië.

Volgens de Belgische Staatsveiligheid dweepte hij met de Algerijn Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde. Hij heeft ook de seculiere islamkritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid bedreigd. In een preek smeekte hij Allah diens 'tong en benen af te snijden'.

De 17-jarige zoon van de radicale imam zit sinds augustus vast in België, nadat hij in een videoboodschap had opgeroepen alle christenen te doden.

Roeqyah-sessies

Vanuit België trok Alami abu Hamzade afgelopen jaren geregeld de Nederlandse grens over. Hij predikte in veelal salafistische moskeeën en gaf in besloten kring lessen aan kleine groepjes jongeren. Een maand na de terreuractie in Verviers zou hij prediken in de Helmondse Al Fadjr-moskee. Daar ontstond ophef over. Het bestuur zegde zijn optreden af, na een interventie van de burgemeester. Die wreef het bestuur zijn vervloeking van de seculiere dichter onder de neus.

Volgens een moeder uit de Haagse Schilderwijk werd Alami abu Hamza ook uitgenodigd voor lezingen door de lokale As Soennah Moskee. 'Hij is populair bij salafistische jongeren', zegt ze. 'Ook vanwege zijn roeqyah sessies'. Roeqyah betekent genezing van tovenarij. Hij dreef volgens de moeder, die niet met haar naam in de krant wil, djinns (geesten) uit.

De moeder hoopt op een preekverbod, zodat de 'haatimam niet ook de geesten van Nederlandse moslimjongeren gaat vergiftigen'. Liefst zou ze zien dat hij naar Marokko wordt uitgezet. 'Daar weten ze wel raad met radicale figuren.'

'Gemakzuchtig'

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die pleit voor een verbod op het salafisme, vindt het Belgische besluit 'gemakzuchtig'. Hij benadrukt dat als de man in België een gevaar is voor de samenleving, aangenomen kan worden dat hij dat ook is voor de Nederlandse.

Marcouch: 'Met het dumpen van de imam een paar honderd kilometer verderop, schiet niemand iets op. Ook België niet. Die extremistische lui erkennen geen grenzen. We moeten binnen het Schengengebied naar oplossingen zoeken. Elkaar helpen.'

Volgens Marcouch is België beter dan Nederland in staat deze haatprediker in de gaten te houden. 'We weten niet in welke Nederlandse stad hij zich gaat vestigen. De betreffende gemeente en betrokken wijkagenten moeten dan nog de nodige kennis opdoen, die België al heeft.'

Staatsburgerschap

Naar Marokko uitzetten, zoals de Haagse moeder wenst, is nog niet mogelijk, zegt Marcouch. 'Haat zaaien is onvoldoende reden om iemand het staatsburgerschap af te pakken. Er is wel een wet in de maak. Die moet nog door de Eerste Kamer.'

De Nederlandse autoriteiten zullen optreden zodra Alami abu Hamza 'onverdraagzame, anti-integratieve en/of haatdragende boodschappen' gaat verspreiden, verzekert de woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Strafbare feiten heeft hij in België kennelijk niet begaan. Anders zouden ze hem daar wel hebben gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden