'Haatprediker' Alami abu Hamza naar Marokko vertrokken

De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza, is naar Marokko vertrokken. Dat melden Belgische media. De imam zou een gevaar zijn voor de samenleving en moest op last van justitie voor 5 december België verlaten. Als hij daar geen gehoor aan zou geven, dan zou hij naar Nederland worden uitgezet.

De gevreesde imam Alami abu Hamza. Beeld rv

Alami abu Hamza, die naast een Marokkaans ook een Nederlands paspoort heeft, is getrouwd met een Nederlandse en woonde lange tijd in Den Haag.

In 2006 verhuisde hij naar België, waar hij een verblijfsvergunning kreeg. Die werd in juli vorig jaar ingetrokken door de Belgische Staatsveiligheid toen bleek dat Alami abu Hamza actief was als haatprediker in de omgeving van Verviers. 'Hij is gif voor onze moslimjongeren', motiveerde de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken toen tegenover de Volkskrant zijn besluit de haatprediker naar Nederland uit te zetten.

Hoger beroep

De prediker ging vervolgens in hoger beroep. Dat beroep werd eind vorige maand verworpen door de Belgische Raad van Vreemdelingenbetwistingen. Alami abu Hamza kreeg dertig dagen de tijd om België vrijwillig te verlaten. Zou hij dat niet doen, dan zou hij onder begeleiding naar Nederland worden gebracht.

Of Alami abu Hamza een rol heeft gespeeld bij de radicalisering van de twee Vervierse terreurverdachten die in januari 2015 door de Belgische politie werden doodgeschoten, is onduidelijk. Hij wordt wel in verband gebracht met het vertrek van een aantal Belgische jongeren naar Syrië.

Volgens de Belgische Staatsveiligheid dweepte hij met de Algerijn Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde. Hij heeft ook de seculiere islamkritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid bedreigd. In een preek smeekte hij Allah diens 'tong en benen af te snijden'.

De 17-jarige zoon van de radicale imam zit sinds augustus vast in België, nadat hij in een videoboodschap had opgeroepen alle christenen te doden.

Profiel

Wie is Amaouch? Hij ontvangt zijn Nederlandse paspoort na een huwelijk met een Nederlandse. Met haar en vier kinderen verhuist Amaouch in 2006 van Den Haag naar het plaatsje Dison, dat op 5 kilometer van het grotere Verviers ligt. Lees hier meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden