Haatmail voor Nederland-Rusland Centrum

Voor het eerst sinds zijn bestaan heeft het Nederland-Rusland Centrum in Groningen haatmail toegestuurd gekregen. Het centrum heeft zich daarop genoodzaakt gevoeld op de website een verklaring te plaatsen waarin medeleven met de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne wordt betoond en alle vormen van geweld tegen onschuldige burgers wordt veroordeeld.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Het centrum heeft onderdak bij de Universiteit van Groningen en stimuleert contacten tussen bedrijven, overheid en culturele instellingen van Rusland en Nederland. Het is niet voor het eerst dat de betrekkingen tussen beide landen in de knel raken, maar volgens staflid Nicolaas Kraft van Eermel leidde dat nog nooit tot enige vorm van agressie tegen het centrum.

Het centrum kreeg niet alleen haatmail. Op de eigen Facebook-pagina plaatsten onbekenden de naam, toenaam en adres van Maria Poetin, de dochter van de 'Russische terrorist' Poetin, die in Nederland woont. De gebeurtenissen staat niet op zichzelf, zegt Kraft van Eersel. 'Berichten op Twitter, Facebook en in kranten hebben een sterke anti-Russische teneur. Die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het hele jaar zijn er akkefietjes geweest. Er is telkens een negatieve tendens. Het is voor het eerst dat wij ermee worden geassocieerd. Mij verbaast het ook. We zijn een wetenschappelijke instelling. De mail lijkt afkomstig van gewone Nederlanders die hun emoties kennelijk kwijt moesten.'

Nederland telt een groot aantal Russische delicatessenwinkels. 'Het is maar één keer gebeurd dat hier iemand binnenkwam die begon te roepen: het is jullie schuld. Verder heb ik in de winkel niet veel gemerkt van de anti-stemming tegen Rusland. Het kan ook niet. Ik werk en woon hier al 25 jaar gelukkig', zegt de eigenaar van een Russische winkel in Amsterdam.

Russische toeristen zijn niet populair bij Nederlanders. Ze zijn te luidruchtig en te vaak dronken, is het algemene oordeel. Omgekeerd is Nederland als vakantieland wel populair bij de Russen. Uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme NBTC blijkt dat vorig jaar ruim 200 duizend Russische toeristen naar Nederland kwamen, ongeveer 20 procent meer dan het jaar ervoor. Tot 2018 is er een jaarlijkse groei van gemiddeld 8 procent te verwachten. De Russische toerist is relatief jong en afkomstig uit de grote steden.

'In de reiswereld merken we dat Rusland gevoelig ligt', zegt Mireille Kenter, marketingmanager van SRC-Cultuurvakanties, vanouds een organisatie met veel Ruslandreizen. 'Sinds vorig jaar zien we dat het aantal boekingen terugloopt. De vliegramp kan nog niet van invloed zijn geweest, maar de perikelen rondom de oorlog in Oekraïne en de bezetting van De Krim wel. Ook zaken rond de aanloop naar de Olympische Spelen en het Russische homobeleid kunnen ervoor hebben gezorgd dat onze reizigers minder vaak naar Rusland willen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden