Haat & nijd PvdA vs D66

De tijd dat D66 als het lievige kleine broertje van de PvdA werd beschouwd is echt voorbij. Een heuse broederstrijd is gaande. Wat in de peilingen al maanden het geval is, wordt immers mogelijk concreet op 19 maart: D66 verjaagt de PvdA hier en daar als grootste partij, zelfs in onneembaar geachte vestingen als Amsterdam. Dat maakt campagnedriften los. De partijleiders Pechtold (D66) en Samsom (PvdA) hebben na een reeks publieke botsingen officieel een incompatibilité des humeurs. Maar aangezien zij allebei vinden dat haantjesgedrag nu niet het prille economische herstel op het spel mag zetten, gaat de strijd op andere niveaus door.

De Jonge Socialisten drukten D66 met een affiche én een spotje in de hoek van rechtse partij: 'EN NU RECHTSAF! VVD66'. Enkele lokale PvdA-afdelingen boden voor dat offensief excuses aan, maar intussen wordt Samsoms rechterhand, vicefractievoorzitter Martijn van Dam, er wel op uitgestuurd om de aanval vanuit Den Haag te leiden. Die spreekt inmiddels consequent over 'de liberalen' die verslagen moeten worden. Lees: de VVD én D66. Sterker: 'D66 is veel liberaler en rechtser dan de VVD', aldus Van Dam. Zaterdag werd ook oud-burgemeester Job Cohen in Het Parool in stelling gebracht om D66 aan te pakken.

D66-campagneleider en Kamerlid Kees Verhoeven reageert afgemeten: 'De paniek in de PvdA is kennelijk groot. Onverstandig om D66 een verschrikkelijke partij te noemen waarmee de PvdA niet wil samenwerken. We weten allemaal dat de PvdA na de verkiezingen weer als een blad aan een boom zal omdraaien.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden