Haat & nijd PvdA vs D66, deel II

De broederstrijd gaat door! Want eerst kwamen Job Cohen en Lodewijk Asscher de Amsterdamse PvdA-aanvoerder Pieter Hilhorst al te hulp in zijn strijd tegen D66, donderdag meldde zich ook Ed van Thijn, in NRC Handelsblad: 'Ik maak me zorgen over de bestuurskracht van D66.' En, puttend uit zijn ervaring: 'Grote bestuurstalenten waren die D66'ers niet.' D66-coryfee Thom de Graaf reageert vinnig: 'Dit is te treurig voor woorden.' Intussen heeft D66-voorman Jan Paternotte 'geen prominenten nodig', aldus Alexander Pechtold. Maar is dat zo, of wíl Paternotte zijn partijleider niet te prominent in de buurt? De democraten hebben veel geleerd van Pechtolds bemoeienis met de raadsverkiezingen in 2010. Toen maakten ze het verdrijven van de 'regenteske' PvdA uit het stadsbestuur tot inzet van de verkiezingen. De aanval was strak geregisseerd door Pechtold. Die wilde zich afzetten tegen de PvdA in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, een paar maanden later. Paternotte was campagneleider in Amsterdam.

Ook op last van Pechtold haakten de democraten af bij de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. Teun Gautier, de toenmalige voorzitter van D66 Amsterdam, had daarover een fikse aanvaring met Pechtold. 'Ik heb hem verrot gescholden. Ik zei: de kiezer wil dat wij in het college komen. Dat is mijn opdracht. Staatsrechtelijk heb jij niets te zeggen. Wij gaan daarover.'

Later werd er gelijmd, maar de sfeer tussen de PvdA en D66 was al zo verziekt dat een onbenullig misverstand het coalitieakkoord uiteen deed spatten. Hoewel het de verkiezingen had gewonnen, bleef D66 buiten het college.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden