Haast

Is het niet een beetje flauw om met het vingertje naar de verzorgenden te wijzen? Kunnen artsen soms wel omgaan met het probleemgedrag van dementerenden?...

Bob Verbraeck en Amsterdam trainer ouderenpsychiatrie

Nog niet zo heel lang geleden werd een verzorgende geschikt gevonden voor het vak als zij veel bewoners in een kort tijdsbestek kon wassen, aankleden en eten geven. Alleen, dementerenden houden niet zo van haast, maar meer van langzaam en traag. Toch zit snel werken er bij veel verzorgenden nog diep in en worden zij erop afgerekend als dit niet gebeurt.

Verzorgenden worden geconfronteerd met veel bureaucratische regels, opgelegd vanuit de overheid en de inspectie. Wat zouden zij het prettig vinden als zij zich vooral kunnen richten op het zorg verlenen zelf in plaats van op de bureaucratische regels.

Ik ben erg blij dat kritisch gekeken wordt naar medicijngebruik. Maar laten we ook erkennen dat professioneel omgaan met probleemgedrag van dementerenden moeilijk is en van veel factoren afhankelijk. Zolang de vingerwijzing uitsluitend richting verzorgenden gaat, zal er helaas nog te vaak gebruik gemaakt worden van de Haldol en Risperdal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden