Haastklussen

Dezer dagen passeert de wereld twee mijlpalen, een actuele en een historische. Zaterdag vertrekt Bill Clinton uit het Witte Huis en wordt George W....

Paul Brill

Beide mijlpalen verdienen ruime aandacht. Een machtswisseling in Washington is altijd van belang, en dat geldt a fortiori als er sprake is van een mogelijke politieke heroriëntatie. De Golfoorlog is het meest omvattende gewapende conflict van de laatste decennia en heeft ingrijpende gevolgen gehad voor het Midden-Oosten en voor de internationale verhoudingen.

Op de Nederlandse televisie zie je daar toch maar weinig van terug. Jawel, het aantreden van Bush wordt door verschillende nieuws- en actualiteitenrubrieken naar behoren begeleid. Ik denk bijvoorbeeld aan een uitzending van Nova, vorige week, waarin een goed inzicht werd verschaft in de personele samenstelling en ideologische inslag van de nieuwe regering.

Daarbij komt, eerlijk gezegd, niet heel veel inventiviteit kijken. Zo'n machtswisseling is een dankbaar onderwerp, met andere namen, andere gezichten en andere beelden dan we gewend zijn. En de informatiestroom uit Washington is van dien aard, dat duiding en analyse als het ware in de slipstream van het nieuws al gestalte krijgen.

Lastiger is het om een evaluatie te geven van een hele ambtsperiode of de historische betekenis van een oorlog van tien jaar geleden te schetsen. Helaas te lastig: ik heb niets gezien dat boven het niveau van de plichtmatige haastklus uitstijgt.

De terugblikken op de Golfoorlog waren een allegaartje van persoonlijke herinneringen van Nederlanders of richtten zich geheel op de kwestie van de sancties, waarover de afgelopentijd al het nodige te doen is geweest.

Clinton werd door Netwerk uitgeluid met een totaal willekeurige montage van beelden uit zijn ambtsperiode, aangevuld met een paar kanttekeningen van CNN-analist Bill Schneider. Op dat punt kwam Nova gisteravond wel wat beter voor de dag, maar het bleef toch bij een toegift.

Zowel een evaluatie van de periode-Clinton als een terugblik op de Golfoorlog is een volwassen programma waard, waaraan enkele weken wordt gewerkt. Aan beeldmateriaal is geen gebrek. Ook niet aan interessante insiders en waarnemers. En evenmin aan kundige programmamakers. Wat zou dan toch de reden zijn dat het er niet van komt in Hilversum?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden