Haase wil wel, maar zijn knie weigert dienst

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

LONDEN - Vier Nederlandse tennissters waren al in de kwalificaties van Wimbledon afgevoerd. Igor Sijsling was een figurant en Robin Haase werd woensdagavond door Gilles Simon met zijn technische en fysieke beperkingen geconfronteerd. Een lange tocht door de woestijn met af en toe een uitschieter, als Kiki Bertens op Roland Garros; daarmee moet het Nederlandse tennis het ook de komende jaren doen.

Je zag de vertwijfeling in de ogen van Haase, toen hij het in zijn boeiende gevecht met de Fransman Simon niet meer kon belopen. Een pijnstiller van de toernooiarts, de vruchteloze massages van het rechterbovenbeen door de fysiotherapeut; Haase werd wederom geremd door zijn broze fysiek. Hij vocht voor elk punt, leunde op zijn eerste opslag, maar de nederlaag in drie sets (7-6, 6-4, 6-4) was onvermijdelijk.

De knie, altijd weer die knie. Het siert Haase dat hij weigert om het als een excuus aan te voeren. Maar het kniegewricht fungeert sinds de operaties in 2008 als een barometer. Soms valt het mee, meestal verplaatst het ongemak zich vanuit de knie door zijn lichaam. De bilspier, de hamstrings, de linkerknie, die de rechterknie moet ontzien; Haase is eraan gewend geraakt. Zijn noodlot: hij speelt al jaren met pijn.

Haase ontkende dat hij in de derde set noodgedwongen korte punten speelde, omdat hij minder goed bewoog. De rechterknie was wederom twee keer zo dik als de linker. En dan buig je een 2-0 achterstand in sets niet meer om, zeker niet tegen Simon. De Fransman is gezakt naar plaats 44 op de wereldranglijst. Maar op baan 16 van Wimbledon demonstreerde Simon bij vlagen, waarom hij in 2009 in de toptien stond.

Simon was bepaald geen bonus voor Haase na zijn knappe zege op de als 31ste geplaatste Tsjech Pospisil. 'Veel beter kan er op gras niet worden gespeeld', zei de coach van Simon tegen Haase. Een overdreven lofzang, al kon Haase weinig worden verweten. Hij liep zich stuk op een Franse muur, want met een bijzondere, lage greep kan Simon de bal met zijn dubbelhandige backhand zowel achteloos van het gras plukken als op schouderhoogte tegen de baseline zwiepen.

De frêle Simon onderscheidt zich bovendien met een fluwelen touch. Wonderschoon was de scherp aangesneden forehand cross op 3-2 in de tweede set, waarmee hij Haase op het verkeerde been zette. In gedachten hoorde je Simon een harp bespelen. Haase had bovendien geen zicht op de venijnige service van Simon, die zijn tegenstander geen enkel breekpunt toestond. Al in de eerste set wandelde Simon door zijn opslagbeurten, waardoor Haase op zijn service geregeld onder druk stond. Op 6-5 werkte Haase met een backhandwinner een setpoint weg, waarna hij een slappe tiebreak afleverde: 7-1.

Prompt schakelde Haase naar een hogere versnelling, afgewisseld met gevarieerde keuzes in de rally. Een dropshot, een lobje en dan weer de versnelling; die tactiek oogde effectiever dan de eindeloze slice backhands, waarmee Haase de vaart uit het spel van Simon trachtte te halen. Maar juist in de langere slagenwisselingen was de Fransman vaak superieur.

Met 18 aces bleef Haase aanklampen. Mede tot vermaak van Simon introduceerde hij het 'nieuwe juichen' in de tennissport na een geweldige forehandwinner. Haase maakte als atleet Usain Bolt een gebaar alsof hij met pijl en boog op de baan stond. 'Kan de NOS een leuke video van maken', sprak hij sarcastisch. En niet zijn wangedrag uitvergroten, zoals Haase op Wimbledon mopperde. Het valt hem soms zwaar om in de spiegel te kijken.

Haase erkende dat hij zijn imago vooral verbetert door 'vaker te winnen'. Met een glimlach: 'En dat doe ik dit jaar te weinig.' De nummer 1 van Nederland beleeft een kleurloos seizoen, maar je moet hem nageven dat hij zich altijd als een prof manifesteert.

Sijsling liet zich op Roland Garros en Wimbledon begeleiden door zijn neef, Haase heeft na de breuk met zijn Spaanse coach Marcos Gorriz een nieuw team geformeerd. Onder de regie van Jos Koemans sleutelde Haase met clubtrainer Thimo van der Lecq aan zijn spel. Zo veranderde hij voor Roland Garros zijn backhandgreep. Haase wil bovendien samenwerken met A-speler Marc de Jong, omdat hij telkens zoekt naar nieuwe impulsen.

Nul vrouwen in het enkelspel, twee mannen al na drie dagen uitgezwaaid op Wimbledon, waar Tim van Terheijden komende week als enige Nederlander in het juniorentoernooi acteert. Het maakte Haase ook in Londen tot de kopman van een grauw gezelschap, dat zich allang heeft verzoend met een bijrol op de grandslamtoernooien. En nieuw talent dient zich evenmin aan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden