Haarscherpe pulp-tv voor in de sleurhut

Scherp. Heel scherp. Haarscherp: dat is Digitenne...

Peter van Ammelrooy

Wat je niet weet, mis je niet. Wat we als televisiekijker niet wisten is dat er een televisiebeeld bestaat zonder ruis, zonder getril, zonder wiebellijntjes.

Het kán, De Week van Willibrord in een beeldkwaliteit zoals we dat van films op dvd gewend zijn. Aan de stuitende inhoud van het programma van de gevallen KRO-coryfee helpt Digitenne geen moer, maar daarvoor is de nieuwe Hilversumse zender dan ook niet eind april ten tonele verschenen.

Digitenne brengt de antenne terug in huis. Niet de sprieten die tot ver in de jaren tachtig op het dak stonden, maar een zwart zuiltje van bijna 18 centimeter hoog, dat digitale televisiesignalen uit de ether plukt. Het zuiltje hoeft niet buiten in de regen te staan: hetmag pal naast de televisie.

Digitenne zendt programma's uit in digital broadcasting video (DBV), een Europese standaard voor digitale ether-televisie. DBV maakt gebruik van andere frequenties dan de oude, analoge tv. Het signaal kan dankzij digitale compressietechnieken worden ingedikt en is minder gevoelig voor storingen. Vanwege zijn 'dikte' kan er van een analoog signaal onderweg nog wel eens wat zoekraken. Dat is de ruis die de tv soms vertoont.

Het signaal van Digitenne is gecodeerd - van een slot voorzien. Er is een sleutel in de vorm van een smartcard nodig om de digitale Frequin te openen. Beter zien kost 8,95 euro per maand, naast aansluitingskosten van 29,95 euro en de eenmalige aanschaf van een receiver dat het digitale signaal omtovert tot iets wat onze oude analoge tv-schermen kunnen zien. Het kastje kost nog eens 170 tot 220 euro extra.

De kwaliteit van Digitenne is zonder meer de moeite waard om over naar huis te schrijven. Dat kan niet worden gezegd van de handleiding voor de receiver van het merk Rebo.

'Ontworpen voor Digitenne' staat op het omslag, maar dat is nauwelijks voor te stellen. Het boekje doet een geslaagde gooi naar het predikaat van meest belabberde handleiding van 2003.

Engelse begrippen en Nederlandse uitleg staan kriskras door elkaar. Wat ontbreekt is een heldere installatieprocedure voor de koper die niks anders wil dan zo snel mogelijk tv kijken. Na inleidende veiligheidsvoorschriften volgt eerst een opsomming van alle kenmerken van de Rebo. Prachtig dat de receiver is voorzien van PLL RF-Modulator UHF 21-69 en een Wide Symbol Rate van 1 tot 45 Mbps & Frequentie Input 950-2150 MHz - maar wat moet de doorsnee consument met die kennis?

De hoofdstukken Bediening en Aansluiten maken het er niet beter op. De beschrijving en plaatjes tonen een heel andere receiver: de Rebo op papier heeft twee extra ingangen die niet voorkomen op het apparaat dat we aansluiten.

Het is niet geheel onmogelijk om wijs te worden uit de instructies, maar het zou de koper toch wel iets eenvoudiger mogen worden gemaakt. Digitenne laat weten dat zij niet verantwoordelijk is voor de receiver. Toch heeft het bedrijf last van het imperfecte product. Op zijn website meldt Digitenne dat de smartcard ondersteboven in de Rebo moet worden geschoven. Anders kan de koper alleen Nederland 2 ontvangen.

Digitenne is er vooral voor een haarscherp tv-beeld op plekken waar de kabelmaatschappij niet komt: in de sleurhut, op de boot, op het platteland. Voorlopig is ontvangst beperkt tot een gebied dat begrensd wordt door Amsterdam, Almere, Hilversum, Alphen aan den Rijn en Haarlem.

Kabelhaters moeten een aantal offers brengen als ze zich willen verlossen van de loodzware ketenen van een UPC of Casema. Zo heeft Digitenne een beperkt aantal tv-zenders (27 stuks), waarin buitenlandse kanalen als ZDF, ARD, BBC en BRT ontbreken. Radio is beperkt tot zestien stations.

De videorecorder programmeren voor uitzendingen op verschillende zenders is ook niet mogelijk. De receiver sluist maar een zender per keer door, namelijk het signaal waarop de gebruiker hem instelt. Zappen door de kanalen verloopt trager dan via de kabel.

Zelfs bij het laagste kabeltarief duurt het zeventig maanden voor je de aanschaf- en aansluitingskosten voor Digitenne eruit hebt, rekende het Media-katern van de Volkskrant eind april al uit. Jammer van het scherpe beeld, maar de kabelhater zapt voorlopig ouderwets om de SBS-pulp heen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden