NieuwsOnderwijs

Haarlemse juffen mogen leerlingen van hun eigen school voorlopig betaald blijven bijspijkeren

Een Haarlemse basisschool heeft een conflict bijgelegd met drie leerkrachten die tegen betaling bijles geven aan leerlingen van de school. De bijles gaat vooralsnog gewoon door.

Rik Kuiper
Een klaslokaal van een basisschool.  Beeld ANP XTRA
Een klaslokaal van een basisschool.Beeld ANP XTRA

Voor de kerstvakantie kregen de drie juffen van openbare basisschool De Kring een reprimande omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan een integriteitsschending: ze gaven op hun bijlesinstituut De 3 Juffen ook bijles aan leerlingen van hun eigen school.

‘Dan ligt belangenverstrengeling op de loer’, zegt Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant, waaronder De Kring valt. ‘Ik zeg niet dat het is gebeurd, maar je kunt je voorstellen dat leerkrachten tegen ouders zeggen: denkt u eens aan een extra cursus voor uw kind – en trouwens, die bied ik zelf aan.’

Volgens Elkerbout hadden de drie leerkrachten zich bovendien niet aan de afspraken uit de cao gehouden. Die vermeldt dat werknemers toestemming moeten vragen voor betaalde nevenwerkzaamheden.

Integer

De drie leerkrachten betwisten dat. Ze zouden het afgelopen jaar zowel de oude als de nieuwe directie hebben geïnformeerd over hun bedrijf. ‘We hebben altijd integer gehandeld en wilden vanaf het begin in gesprek met de bestuurder’, zegt Trisha de Graaf. ‘In plaats daarvan kregen we een aangetekende brief waarin stond dat we geen bijles mochten geven aan leerlingen van scholen van de hele stichting.’

Daarop besloten de drie hun contract op te zeggen. En ja, daarmee brachten ze de school in een lastig parket, erkent Elkerbout. Met het heersende lerarentekort is het niet eenvoudig om nieuw personeel te vinden, ‘zeker niet midden in het schooljaar’.

Deze week hebben het bestuur en de drie leerkrachten het conflict bijgelegd. ‘We hebben voor de rest van het schooljaar goede afspraken gemaakt’, zegt Elkerbout.

Onwenselijk

Na de zomer is bijles aan leerlingen van de eigen school echt niet meer toegestaan. Tot die tijd geldt een compromis. ‘De kinderen die nu bij ons ingeschreven staan, blijven bijles bij ons volgen’, aldus de juffen. ‘En wij zullen tot de zomervakantie geen nieuwe kinderen van De Kring aannemen.’ Daarna treden de drie alsnog uit dienst.

Minister Arie Slob (Onderwijs) laat desgevraagd weten dat hij het onwenselijk vindt dat leraren betaald bijles geven aan leerlingen van de school waar zij werken. ‘Ik neem aan dat bestuurders niet aan dit soort constructies meewerken en zal werkgevers die dit wel toestaan daarop aanspreken.’

Het ministerie zegt geen soortgelijke gevallen te kennen waarbij leerkrachten eigen leerlingen tegen betaling bijspijkeren.

Kent u meer voorbeelden van leraren die leerlingen van hun eigen school bijles geven? Laat het ons weten via volkskrant.nl/tip

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden