Haarlemse brandweer rouwt om collega's

Drie brandweermannen van de vrijwillige brandweer zijn zondagavond om het leven gekomen door een grote brand in de Koningkerk in Haarlem....

Volgens burgemeester J. Pop van Haarlem is de verslagenheid bij het brandweerkorps groot. Ook brandweercommandant R. de Bruyn toonde zich gisteren aangeslagen. Het korps maakte niet eerder een dergelijk drama mee.

De koster van de Koningkerk ontdekte de brand zondagavond rond negen uur. De brandweer van Haarlem rukte uit met twintig voertuigen en tachtig brandweerlieden. Straten rond de kerk aan de Kloppersingel werden afgezet en omwonenden van zes nabijgelegen huizen werden geëvacueerd.

Drie kwartier na de ontdekking van de brand stortte de voorgevel plotseling in. Drie brandweermannen, variërend in leeftijd van 45 tot 48 jaar, werden tijdens het blussen bedolven onder het puin. Ze overleden ter plekke.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens de brandweercommandant De Bruyn heeft de brandweer geen fouten gemaakt. Hij noemt de dood van de brandweerlieden 'een kwestie van verschrikkelijke pech'.

De brand verspreidde zich volgens de commandant zo snel dat zelfs ervaren brandweerlieden niet op tijd konden reageren. 'Het was een stenen gebouw met een grote houten kap. We vragen ons af hoe het vuur zo snel om zich heen heeft kunnen grijpen.' De inspectie openbare orde en veiligheid doet onderzoek naar de gang van zaken. Volgens de brandweercommandant voldeed de Koningkerk aan alle brandweervoorschriften.

De kerk is voor een groot deel ingestort. Naastgelegen woningen hebben rook- en waterschade opgelopen. De kosterswoning is volledig uitgebrand. De schade loopt in de miljoenen, aldus een woordvoerster van de gemeente Haarlem gisteren.

Op last van de brandweer werden diverse woningen ontruimd. De gemeente heeft voor 39 personen opvang geregeld in een Haarlems hotel. Het nablussen duurde tot ver in de ochtend.

De Koningkerk is in 1926 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het kerkgebouw werd gebruikt door een evangelische gemeente. Die betuigt op haar website haar medeleven aan de nabestaanden van de omgekomen mannen. In het gastenboek op de website kunnen mensen reageren op de brand in de Haarlemse kerk.

Ook op de site van de gemeente Haarlem is een condoleanceregister geopend. Het register is ook te tekenen in het stadhuis. De vlaggen hingen maandag halfstok bij het stadhuis en de brandweerkazernes.

De drie omgekomen brandweermannen worden aan het eind van de week met korpseer begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden