Haarlem steunt huiseigenaren bij onderzoek naar 'palenpest'

De gemeente Haarlem gaat woningeigenaren met subsidie stimuleren onderzoek te laten doen naar de toestand van de houten funderingen. Tellingen hebben uitgewezen dat mogelijk 8800 huizen op grenen palen staan die door bacteriën kunnen worden aangetast....

WEERT SCHENK

Van onze verslaggever

Weert Schenk

HAARLEM

Volgens makelaars heeft de 'palenpest' tot nu toe geen invloed op de marktwaarde van de woningen.

Vorig jaar bleek uit funderingsonderzoek onder ruim duizend woningen in Haarlem dat de houten palen van zevenhonderd huizen waren aangevreten. Deze huizen, waarvan het herstel zestigduizend gulden per woning vergt, staan vooral in stadsvernieuwingsgebieden.

Van de 8800 woningen in het jongste onderzoek staan er enkele duizenden in duurdere wijken. Een aantal huizen is al zichtbaar verzakt, maar bij veel andere lijkt nog niets aan de hand. Woningen buiten de stadsvernieuwingsgebieden komen niet in aanmerking voor een herstelsubsidie.

Hoewel de eigenaar verantwoordelijk is, wil de gemeente graag weten hoe de conditie is van de palen onder de 8800 woningen. In een nog vertrouwelijke ambtelijke notitie wordt het college van B en W voorgesteld om funderingsonderzoek van deze huizen per blok gedeeltelijk te subsidiëren. De kosten van het opgraven van palen bedragen duizend tot tweeduizend gulden per woning. Subsidie wordt verstrekt als iedereen in het blok meedoet.

In eerste instantie wilden de ambtenaren het onderzoek van elke woning voor rekening van de gemeente laten komen. Bij nader inzien wordt daarvan afgezien, omdat onderzoek onder een huis in een blok te weinig informatie biedt over de woningen ernaast.

Voorwaarde voor subsidie is dat de gemeente de uitkomst van het onderzoek krijgt. Zo wordt voorkomen dat onwelgevallige resultaten niet bekend worden. Een huiseigenaar die op de hoogte is van gebreken aan de fundering, is verplicht die te melden aan een eventuele koper. Maar gevreesd wordt dat niet iedere verkoper zich aan die code wil houden.

Wareco, een bedrijf dat in Haarlem veel funderingsonderzoek doet, heeft inmiddels van een twintigtal eigenaren opdracht gekregen de kwaliteit van de palen te onderzoeken. In de meeste gevallen wilden de eigenaren een extra verdieping op hun huis bouwen. Bij tien woningen in verschillende buurten werd de fundering niet in orde bevonden.

Directeur P. den Nijs van Wareco zegt dat de meeste huiseigenaren die een slechte boodschap kregen, gaan verhuizen. Hij betwijfelt of de verkopers het onderzoeksrapport aan de nieuwe bewoners hebben doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden