Haarkleur bepaalt salaris

Lange werknemers met donkerblond haar krijgen een hoger salaris dan hun collega's die korter zijn en een andere haarkleur hebben....

De blonde werknemers verdienen zo'n 10 procent minder dan de donkerblonde, die gemiddeld 232 duizend IJslandse kronen (ruim zesduizend gulden) salaris per maand krijgen. Mensen met een zeer donkere haarkleur verdienen iets minder dan degenen met donkerblond haar en komen op de tweede plaats, gevolgd door rood- en grijsharigen.

Blonde, korte vrouwen komen er wat salariëring betreft in IJsland veruit het slechtst af. Het onderzoek wijst uit dat mannen 18 procent meer verdienen dan vrouwen. Daarnaast speelt lengte dus een rol: vrouwen langer dan 1,79 meter verdienen gemiddeld 213 duizend kronen, terwijl vrouwen die kleiner zijn dan 1,65 meter 195 duizend kronen krijgen. Dat verschil bestaat ook bij mannen: als ze langer zijn dan 1,79 meter verdienen ze een salaris dat zo'n 16 procent hoger is dan dat van tien tot vijftien centimeter kortere collega's.

Het onderzoek zou ook hebben aangetoond dat het humeur van werknemers weinig invloed heeft op de hoogte van het salaris. Mensen die gemakkelijk lachen krijgen niet meer geld dan humeurige types.

De IJslandse spaarbank Kaupthing heeft naar aanleiding van het onderzoek een goed advies voor mensen die werken: 'Houd op met het bleken van je haar en wees blij met je muisachtige kleur, want blijkbaar is die effectief. Koop schoenen met hogere hakken, en frons vooral tijdens het werk.' Ook de bank ziet de inkomsten al stijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden