Haarden van verzet laaien op in Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn gisteravond vier Amerikaanse mariniers gewond geraakt. Volgens een Amerikaanse officier is minstens één van hen aan zijn verwondingen bezweken....

De zelfmoordaanslag vond plaats bij een Amerikaanse controlepost niet ver van het Palestine Hotel.

Bij het vallen van de avond klonken er ook zware explosies vanaf het complex van het oude presidentieel paleis. Blijkbaar waren daar nog haarden van Iraaks verzet, van waaruit werd geschoten op Amerikaanse stellingen op het paleisterrein.

Eerder op de dag hadden Amerikaanse mariniers een urenlang vuurgevecht geleverd bij de Imam al Adham moskee en een naburig paleis in het noorden van de stad. Eén marinier kwam daarbij om het leven. 'We hadden gehoord dat een stel leiders van het regime daar bijeen wilde komen', zei een Amerikaanse legerwoordvoerder in Qatar.

Een Reuters-verslaggever zag dat verscheidene kruispunten in de oude wijk rond de moskee in handen waren van buitenlandse Arabische strijders. Maandag hadden de Amerikanen een Syriër aangetroffen die zich had verstopt in een koelkast in een paleis bij het internationale vliegtuig. Zijn medestrijders waren gesneuveld.

De Amerikaanse militairen in Bagdad hadden hun handen vol met de verscheidene verzetshaarden in de hoofdstad. Zij hebben inmiddels orders gekregen een einde te maken aan de plunderingen, maar daarvoor hebben ze nauwelijks meer mankracht over.

'Overal zijn burgers als een gek aan het plunderen, we hebben niet genoeg mensen om ze tegen te houden', zei een marinier. Hij stond bij een politieacademie, waar hij probeerde te verhinderen dat burgers er vandoor gingen met de voorraad geweren, granaten, messen en pistolen.

De plunderaars trokken in grote groepen door de stad. De Duitse ambassade en het Frans Cultureel Centrum werden leeggehaald, evenals de woning van Saddam Husseins zoon Uday en de residentie van vice-premier Tariq Aziz.

'Het Al Kindi-ziekenhuis is geplunderd door een gewapende groep', zei een woordvoerster van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in Genève. Andere ziekenhuizen hebben hun deuren uit voorzorg gesloten. 'Met de veiligheid in de stad is het zeer slecht gesteld en mensen durven niet naar het ziekenhuis te gaan', aldus de woordvoerster, die zei dat de plunderaars alles hebben meegenomen, inclusief bedden en medische apparatuur.

De Rode Kruis-teams in Bagdad waren juist donderdag weer aan de slag gegaan. Eerder deze week had het ICRC zijn werkzaamheden opgeschort, nadat een Canadese medewerker was doodgeschoten toen hij met zijn auto in een kruisvuur tussen Amerikaanse en Iraakse troepen was terechtgekomen.

Het Rode Kruis heeft de VS en Groot-Brittannië erop gewezen dat zij volgens de Conventies van Genève als 'bezettende macht' verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden