Haar mannen deelde ze met haar tijgers

Als tijgerdompteuse Mabel Stark voor de vijfde maal wil trouwen, gaat ze naar de roofdierenkooien om het haar lievelingstijger Radja te laten weten....

Mabel Stark heeft altijd haar mannen met haar tijgers gedeeld. Met Radj a slaapt ze jarenlang in één bed. Haar derde man, de dompteur die haar het vak leert, heeft daar geen bezwaar tegen, totdat het beest hem lastigvalt als hij haar omhelst. De echtgenoten komen en gaan in een onthutsend tempo: een Griekse kleermaker, een rijke man uit Texas, een Hongaarse dompteur, een frauderende circusaccountant en twee menageriebazen. Nog voordat Mabel veertig is, trouwt ze voor de vijfde keer, met dierenoppasser Art. De zachtmoedige Art, die zijn nagels lakt en zijn lippen stift, is de eerste met wie ze gelukkig is. Na zijn plotselinge dood zal ze nog één keer trouwen.

De mannen verdwijnen, de liefde voor haar 'katten' blijft. Mabel Stark is haar leven lang bezeten van tijgers. Na een korte carrière als verpleegster wordt ze stripteasedanseres. In haar revue maakt ze kennis met roofdieren. Ze zet haar zinnen op tijgers en krijgt de baan van een dompteuse die is gedood door een van haar eigen dieren. Binnen een paar jaar wordt ze dé tijgertemster van de jaren twintig. Ze heeft een act met twaalf Bengaalse tijgers in het grootste circus van Amerika, dat rondtrekt met een karavaan van vier treinen. Het hoogtepunt van haar optreden is een vechtscène met haar lieveling Radja, die zich van achter op haar stort en haar onder zich laat wriemelen totdat hij, grommend, bevredigd is.

De laatste helft van haar leven werkt ze als dompteuse in een wildpark in Californië. Na haar ontslag op haar tachtigste maakt ze een einde aan haar leven, niet in staat een bestaan zonder haar 'schatjes' onder ogen te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden