Haar haar

Morgen is het vijftig jaar geleden. Het haar van Jackie. Haar haar is niet op slag grijs geworden, je hoort het weleens als er iets schokkends gebeurd is. Jackies haar is gaan liggen, het heeft het opgegeven, het is er niet.


Behalve Jackie is iedereen zich ervan bewust dat er een historische foto wordt gemaakt en dat het zaak is goed in beeld te komen. De Boeing 707 van Air Force One is nauw, als een waaier staat het gezelschap om Johnson. Johnson houdt zijn arm dicht tegen zijn lijf om zijn vrouw niet achter zich te laten verdwijnen. En nog moet ze scheef gaan staan. Aan de andere kant Jackie, haar arm onder de arm waarmee Johnson de bijbel vasthoudt. Zou ze troost zoeken bij Johnson, kan dat bij Johnson? Het zal de fotograaf zijn geweest die erom gevraagd heeft, Cecil Stoughton, de vaste fotograaf van het Witte Huis.


Wacht tot je in Washington bent met de eedaflegging, zou Robert Kennedy gezegd hebben. Johnson zou gezegd hebben dat voorkomen moest worden dat landen als Rusland dachten te kunnen profiteren van een machtsvacuüm in Amerika. Pers mocht er niet bij zijn, de dictafoon van de JFK's secretaris ging de eedaflegging opnemen. De huisfotograaf ging het geheel in beeld brengen. Mevrouw Johnson rechts, mevrouw Kennedy links. Bosje bloemen stond er al.


Nadat de foto genomen was, stapte de fotograaf uit. Het vliegtuig zocht de startbaan op en verdween richting Washington. Nog voor het landde, was de film ontwikkeld en het beeld van de nieuwe Amerikaanse president wereldkundig gemaakt. Jackie is in shock, wat maakt het haar uit waar ze gaat staan. Niet op de foto, wel op de foto, ze is er niet. Er is maar één ding dat er van Jackie moet zijn, haar man moet mee in hetzelfde vliegtuig. Het zou de reden zijn waarom er in Dallas geen autopsie is verricht, er was geen tijd. Ze heeft hetzelfde roze mantelpakje aan waarin ze die ochtend in Dallas arriveerde. Het roze mantelpakje waarin ze haar man opving toen hij getroffen opzij zakte. Het jasje moet onder het bloed zitten. Op de voorkant zie je wat vlekken bij het openstaande knoopje en op haar linkermouw. Het merendeel zit aan de rechterkant, waar JFK zat. Die kant is onder de mouw van Johnson gestopt. Daarom is ze daar neergezet.


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden