Commentaar

'Haal het geld maar bij de buurman'

Kiezers keren zich af van het Lenteakkoord nu ze merken dat ze er last van krijgen. Zo wordt het wel lastig besturen. Dat betoogt Raoul du Pré, politiek commentator van de Volkskrant.

Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager komt uit de fractiekamer van D66 nadat de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het eens zijn geworden over de details van het eind april gesloten begrotingsakkoord.Beeld anp

Uit opiniepeilingen blijkt al jaren dat het volk zich zorgen maakt over z'n politici. Steeds duidelijker wordt dat die politici op hun beurt zich zorgen moeten maken over het volk. Het opinieonderzoek dat Maurice de Hond hield over het Lenteakkoord zal de campagneteams van de meeste partijen onrustig maken. Vertrouwen van de kiezer heb je hooguit voor een dag. Morgen kan alles alweer anders zijn.

Voornaamste conclusie van De Hond: kiezers zijn vóór daadkracht, zeker in tijden van financiële nood. Maar als zij in de gaten krijgen dat ze het gaan merken in hun eigen portemonnee, weten ze niet hoe snel ze weg moeten komen. Eind april stond nog 51 procent van de kiezers achter het akkoord, nu nog 31 procent. VVD'ers bijvoorbeeld, eerst nog enthousiast over de politieke doorbraak, keren zich ervan af nu blijkt dat het woon-werkverkeer, een huis kopen en de zorg duurder worden. Hun boodschap aan Den Haag: haal het geld maar bij de buurman.

De partijen die niet meededen, PvdA en PVV voorop, profiteren nu. Te vrezen valt dat deze partijen precies hetzelfde was overkomen als zij, op hun manier, hadden bezuinigd. VVD, CDA en PVV, kort geleden nog aan de knoppen, krijgen nu ook bij lange na geen meerderheid meer. Zelfs CDA, VVD en PvdA, regeringspartijen van oudsher, komen samen nog maar tot 63 zetels. Regeren lijkt hoe dan ook funest voor je kansen op de kiezersmarkt.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau vat het Nederlands humeur al enige jaren samen als met mij gaat het goed, met ons - het land - gaat het minder. De schuld ligt dan al snel bij de politiek, terwijl het toch de structurele ontrouw van de kiezers is die politici in een ijzeren greep dreigt te nemen. Met kiezers die van Den Haag leiderschap eisen maar daar ook in tijden van crisis geen enkele last van willen hebben, valt een land niet te besturen.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden