Haal die camera's uit de Tweede Kamer

Het is van belang dat de gekozen vertegenwoordiger in alle rust zijn of haar werk kan doen om er optimaal voor te zorgen dat ons land op een deugdelijke manier bestuurd wordt....

Melle Drenthe

Dat alles wordt, in de eeuwige strijd om kijkcijfers, gereduceerd tot eenvoudige oneliners zodat iedereen het kan begrijpen. De vervlakking van het taalgebruik in de Kamer is hier een direct gevolg van. Als Geert Wilders een minister uitmaakt voor ‘knettergek’ dan wendt hij zich niet tot deze minister, maar direct tot de meekijkende burger. Dit geeft vermakelijke televisie, maar ons land wordt er natuurlijk niet beter door bestuurd.

Vorige week bleek weer eens hoe ingewikkeld politiek kan zijn. Zonder doorrekening van een zeer gespecialiseerd instituut als het CPB blijkt niemand precies te weten wat er in de partijprogramma’s staat. Ook de deskundigen verschillen van mening. Een ruzie tussen de redactie van het televisieprogramma Netwerk en VVD-leider Mark Rutte ontaardde in een welles-nietesspel. Toen de financieel specialist van GroenLinks, Jolande Sap, in het RTL 4 programma Wat kiest Nederland wilde aangeven waarom zij vond dat de makers van Netwerk een punt hadden, werd zij snel afgekapt. Volgens presentator Rick Nieman werd het te ingewikkeld.

Ik ben voor transparantie van bestuur. Maar transparantie is iets anders dan het reduceren van een ingewikkelde politieke werkelijkheid tot een eenvoudige. Daarom pleit ik voor het weghalen van de camera’s uit de Tweede Kamer. Debatten moeten niet langer door het hele land live gevolgd kunnen worden. Op deze manier kunnen onze vertegenwoordigers zich bezighouden met het landsbelang in plaats van het partijbelang. Als de kiezer niet langer ieder woord op een weegschaaltje kan leggen, zullen onze vertegenwoordigers misschien zelfs wel eens van mening durven te veranderen tijdens een debat. Als de burger toch wil weten wat er zich allemaal afspeelt, zal hij of zij daar iets meer moeite voor moeten doen. Er is een publieke tribune en er zijn de Handelingen.

Men kan zelfs de media volgen, tenminste als die ervan doordrongen zijn dat het hun taak is de politiek te controleren en niet te simplificeren. Dat politiek Den Haag ver af staat van de leefwereld van de gemiddelde Nederlander klopt. Dit komt vooral doordat de leefwereld van de gemiddelde Nederlander ver verwijderd is van het dagelijks bestuur van een heel land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden