Commentaar

'Haal alle aspirant pabo-studenten door de zeef'

Selectie van pabo-studenten zou niet tijdens maar vóór het eerste studiejaar moeten plaatsvinden, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.

Mbo-leerlingen van het Albeda College in Rotterdam. Beeld anp
Mbo-leerlingen van het Albeda College in Rotterdam.Beeld anp

Welbeschouwd zou het een zwaktebod zijn om slecht presterende mbo'ers van de pabo, de lerarenopleiding voor het basisonderwijs, te weren teneinde de onderwijskwaliteit te verbeteren. Zo'n maatregel zou bovendien de 'koninklijke weg' van vmbo naar hbo nog moeilijker begaanbaar maken dan hij nu al is. Toch had de Vereniging Hogescholen (VH) goede redenen om er per 'brandbrief' bij de Tweede Kamer op aan te dringen pabo's het recht te geven mbo'ers aan de poort te selecteren.

Ga maar na: van de eerstejaars pabo-studenten met een mbo-achtergrond slaagde vorig studiejaar slechts een kwart in één keer voor de verplichte rekentoets. Na twee herkansingen wist slechts 54 procent van de mbo'ers deze horde te nemen. De rest moest de opleiding verlaten.

Begrijpelijk standpunt
De hogescholen stellen zich op het begrijpelijke standpunt dat ze hun studenten liever voorafgaande aan de studie door de zeef kunnen halen dan tijdens het eerste studiejaar. Nog afgezien van het feit dat de pabo's dat eerste jaar - die een kwart van de totale opleiding beslaat - goeddeels moeten besteden aan het wegwerken van de deficiënties waarmee met name mbo'ers blijken te kampen. Hiervan hebben ook de pabo-studenten hinder die wel voldoende voor de opleiding zijn toegerust.

De VH vraagt de politiek het 'doorstroomrecht' van mbo'ers - hun recht om hun studie aan een hogeschool voort te zetten - voor de pabo's te begrenzen. In elk geval zolang het niveau van de mbo'ers zo ernstig tekortschiet. Met inachtneming van die beperkende voorwaarde zou de Kamer de hogescholen ter wille moeten zijn. Voor de roc's, die het middelbaar beroepsonderwijs verzorgen, zou dit een aansporing moeten zijn om meer haast te maken met de reeds ingezette kwaliteitsverbetering. Die intentie alleen is echter niet genoeg om de wens van de VH af te wijzen. Daarvoor is het maatschappelijk belang van de pabo simpelweg te groot.

Meer dan nu het geval is, zou het doorstroomrecht een voorwaardelijk karakter moeten krijgen: als de uitvalpercentages in het eerste jaar daar aanleiding toe geven, zouden hogescholen aan de poort moeten kunnen selecteren. Met dien verstande dat elke aspirant-student aan die selectie wordt onderworpen, dus ook de havisten en vwo'ers.

Sander van Walsum is verslaggever van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden