Haai als topstuk op naamveiling

Normaal worden nieuwe diersoorten gedoopt door hun ontdekker, maar nu kunnen bedrijven dat recht ook kopen...

Door onze medewerker Rik Nijland

Rijke particulieren en grote bedrijven schuiven 20 september aan bij een besloten veiling van Christie’s in Monaco. Niet voor een mooi antiek buitenkansje, maar voor het recht een tiental nieuwe zeedieren een naam te geven.

Dat recht is normaal gesproken voorbehouden aan de bioloog die een plant of dier als eerste beschrijft in een wetenschappelijk tijdschrift. Meestal behoort de nieuwe soort al tot een bekend planten- of dierengeslacht, waardoor die naam vastligt. Maar de soortaanduiding – het tweede deel van de Latijnse naam – is geheel in handen van de beschrijver.

De onderzoekers die de dieren tijdens een expeditie naar de wateren rond Nieuw Guinea ontdekten, hebben dat recht overgedragen aan de natuurbeschermingsorganisatie Conservation International, die de expeditie organiseerde.

Topstuk op de Blue Auction is een epaulethaai die met zijn vinnen over de zeebodem schuifelt. Openingsbod: een half miljoen dollar. Ook kan worden geboden op een patrouilleboot en een nieuwe expeditie. De opbrengst, naar schatting twee miljoen dollar, gaat Conservation International gebruiken om het leefgebied van de nieuwe soorten te beschermen.

Het idee om dierennamen per opbod te verkopen is nieuw; maar er zijn al wel dieren naar bedrijven vernoemd. Zo slingert er voor een half miljoen euro een aap door Bolivia met de Latijnse naam Callicebus aureipalatii, vernoemd naar het spelletjes bedrijf GoldenPalace.com.

Het kan ook goedkoper. Particulieren die hun idool willen vereeuwigen – er bestaat bijvoorbeeld een zeeslak met de naam van Boris Becker – kan terecht bij Biopat in Duitsland. Je geliefde aan bijvoorbeeld een nieuwe orchidee koppelen, kost daar maar een paar duizend euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden