Haagse wethouder: zet werkloze Polen uit

DEN HAAG - Wethouder Marnix Norder (PvdA) wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkloze Oost-Europeanen gedwongen gaat uitzetten. Op eigen houtje begint Norder na de jaarwisseling een proef met 'vrij-willige repatriëring' van Polen, Bulgaren of Roemenen zonder inkomsten.

Marnix Norder © anp

De Haagse wethouder, die eerder sprak van een 'tsunami van Oost-Europeanen', loopt daarmee voor de troepen uit. 'Oost-Europeanen zijn hier welkom zolang ze werk hebben. Maar wie geen inkomsten heeft, moet terug naar het land waar ze vandaan komen.'
Als er niet snel wordt gehandeld, vreest Norder (1965) dat steeds meer Oost-Europeanen aanspraak gaan maken op bijstand. Ook voorziet hij integratieproblemen met Polen, Bulgaren en Roemenen die zich permanent willen vestigen. Hij stelt daarom voor dat in EU-verband wordt afgesproken dat wie langer dan 'vier of vijf jaar' in een ander Europees land woont, verplicht moet inburgeren.

Als Haags wethouder verdiept hij zich sinds 2006 in de migratie uit Midden- en Oost-Europa, waar hij in principe niets op tegen heeft. Maar toen hij de eerste klachten over 'overbewoning' door Polen en Bulgaren hoorde, begon hij zich zorgen te maken. 'Ik heb een vrij scherp beeld van wat de problematiek is en waar de oplossingen liggen.' Tegen­woordig heeft hij Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie in zijn portefeuille.

De gemeente Den Haag herbergt naar schatting 30 duizend Oost-Europeanen. De meesten werken in de bouw of de kassen in het Westland. Maar het aantal Oost-Europeanen dat een beroep doet op de Haagse daklozenopvang is sinds 2007 opgelopen tot honderd. Norder vreest dat het aantal 'drop outs' onbeheersbaar wordt als het Rijk geen maatregelen treft.

In een 'constructief overleg' met de ministers Donner (Binnenlandse Za­ken) en Kamp (Sociale Zaken) heeft Norder er eerder deze maand op aangedrongen de toestroom van immigranten uit de oostelijke EU-staten in goede banen te leiden. 'In Den Haag wonen meer mensen uit Midden- en Oost-Europa dan Marokkanen, waarover wel veel wordt gesproken. Maar Oost-Europeanen vormen het migratievraagstuk van dit moment.'

Over de grenzen aan het verblijfsrecht van EU-burgers is veel onduidelijk. Norder wijt dit aan het 'dogma' van de open grenzen van Europa, dat bij nationale regeringen leidt tot een houding van 'we zien wel waar het schip strandt'. De IND wijst erop, dat het verblijfsrecht van EU-burgers 'heel sterk' is.

Lees het complete interview in de zaterdageditie van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden