Haagse wethouder waarschuwt voor 'tsunami' van Oost-Europeanen

AMSTERDAM - De Haagse wethouder Marnix Norder vreest de gevolgen voor zijn stad nu de integratieproblemen met Oost-Europese immigranten verergeren. 'Laat ik het populistisch zeggen; deze stad krijgt een tsunami van Oost-Europese arbeidsmigranten te verwerken.(...) Individueel heb ik niets tegen ze, maar het zijn er zo enorm veel.' Dat zegt Norder in een interview met Trouw.

Marnix Norder © Martijn Beekman/ de Volkskrant

De wethouder stuurt vandaag een brief naar de gemeenteraad, waarin staat dat Den Haag van plan is 3 miljoen euro extra uit te geven om de problemen het hoofd te bieden.

Norder hoopt dat het kabinet-Rutte niet alleen oog heeft voor de integratieproblemen van mensen buiten de Europese Unie. 'Hij kan zijn blik beter binnen de EU houden.' Norder pleit ervoor de inburgercursussen voor deze groep mensen gratis te houden, om 'de grootste integratieklus van deze stad' behapbaar te houden.

Niet verrassend
Dat Norder nu de alarmbel luidt, - net na het aantreden van een nieuw kabinet - is niet verrassend. De problemen in Den Haag (maar ook Rotterdam) spelen al jaren. In de kassen van het Westland en op de velden van de Bollenstreek is er veel werk voor de Oost-Europeanen. Het aantal arbeidsmigranten uit deze regio is de laatse jaren dan ook enorm toegenomen. Alleen al in Den Haag wonen tussen de 20 duizend en 30 duizend Oost-Europeanen.

Problemen
Daarmee namen ook de problemen toe. Veel migranten worden door malafide huisjesmelkers uitgebuit, scholen krijgen te kampen met kinderen met een taalachterstand, alcoholisme en dakloosheid vormen reële gevaren. In Den Haag is het aantal Oost-Europeanen dat hulp zoekt bij het Leger des Heils in drie jaar tijd verzesvoudigd; van 100 naar 600.

Onder het vorige kabinet organiseerden de steden twee Polentops die de aandacht moesten vestigen op het probleem. Op die tops werd succesvol gelobbyd voor het verlengen van de tewerkstellingsvergunning voor Roemenen en Bulgaren.

In elk geval tot 2012 mogen werknemers migranten uit die landen niet zonder zo'n speciale vergunning voor zich laten werken. De regeling kan nog tot maximaal 2014 duren, daarna treden sowieso Europese regels in werking die bepalen dat werknemers uit de EU overal vrij mogen werken.

Schande
Maar volgens Norder zorgen ook mensen zonder werk voor problemen.' Zelfs als arbeidsmigranten hier aan de grond zitten, gaan ze dus niet terug naar huis. Daar is de schande van mislukte avontuur te groot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden