Haagse villa Joseph Luns onder de hamer

'De inrichting is niet dusdanig dat buitenlandse gasten er diep van onder de indruk zouden raken', zei voormalig minister Joseph Luns zelf over zijn statige ambtswoning aan het Plein 1813 in Den Haag. Postuum zit hij met die uitspraak de overheid dwars. Het Rijksvastgoedbedrijf wil de villa verkopen en hoopt met een publieke veiling goede zaken te doen.

Redactie
De oude villa van Luns vanuit de lucht bezien. Beeld Rijksgebouwendienst/Remco Zwinkels (remcozwinkels.nl)
De oude villa van Luns vanuit de lucht bezien.Beeld Rijksgebouwendienst/Remco Zwinkels (remcozwinkels.nl)

Het is voor het eerst dat het Rijksvastgoedbedrijf een veiling organiseert. Meestal gaat de verkoop per inschrijving. Geïnteresseerden kunnen eenmalig een bod doen, de hoogste bieder gaat met de buit naar huis. Dit keer kunnen partijen op 24 september tegen elkaar opbieden. Het rijk hoopt met deze methode meer geld op te halen. Alleen als het hoogste bod boven de taxatiewaarde is, wordt de villa verkocht. Een woordvoerder wil niet vertellen wat de geschatte waarde van het pand is.

KVP'er Joseph Luns, de langstzittende minister van Buitenlandse Zaken die Nederland heeft gekend, woonde tijdens zijn ministerschap van 1952 tot 1971 in de villa. Hij wisselde de ambtswoning af met een eigen adres elders in Den Haag. 'Het is weliswaar een mooi gebouw', vond hij. 'Maar het biedt hoge gasten geen faciliteiten.' (Zo staat opgetekend in het boek 'Luns, : ik herinner mij' van Michel van der Plas.)

De afgelopen decennia werd de villa verhuurd als kantoor- en vergaderruimte. Het pand werd onder meer gebruikt als 'futurecenter' voor rijksambtenaren. In de historische vertrekken staken ze de koppen bij elkaar om te zoeken naar 'meer oplossingen voor organisatie- en beleidsvraagstukken in minder tijd'. Dergelijke sessies kunnen ook in vergaderzaaltjes op ministeries plaatsvinden, laat de woordvoerder weten.

De makelaar heeft een chique folder gemaakt om het gebouw aan de man te brengen. 'De villa beschikt over een riante achtertuin met buiten veel privacy en ruime parkeergelegenheid.' De villa van in totaal 1.251 vierkante meter is 'riant, monumentaal en statig' en staat op een perceel van 5.240 vierkante meter. Naast een kelder en een aanbouw beschikt het pand over 'een kleine bunker welke momenteel is afgesloten'.

Wie interesse heeft kan op 10 september een kijkje nemen.

null Beeld Rijksvastgoedbedrijf/Remco Zwinkels
Beeld Rijksvastgoedbedrijf/Remco Zwinkels
1951: De Amerikaanse president Truman (links) op bezoek bij premier Drees (rechts) en minister Luns. Beeld anp
1951: De Amerikaanse president Truman (links) op bezoek bij premier Drees (rechts) en minister Luns.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden