Haagse tramtunnel opnieuw lek

Een deel van de Haagse tramtunnel is opnieuw onder water komen te staan. Een ondergronds tramstation stroomde dinsdagnacht vol nadat een damwand, die twee tunneldelen scheidde, het begaf....

Van onze verslaggever

De Haagse wethouder van Verkeer en Vervoer H. Meijer noemde woensdag de nieuwe lekkage 'buitengewoon lullig'. Twee weken geleden maakte de gemeente bekend dat de tunnel 145 miljoen extra gaat kosten. Dat komt door tegenvallers sinds het begin van de bouw in 1996. Aanvakelijk was het project begroot op 280 miljoen gulden. De gemeente moet 70 miljoen van de extra 145 miljoen gulden bijleggen.

Een woordvoerder van de gemeente kon woensdag niet zeggen hoe ernstig de nieuwe lekkage is. Door het lek is de Kalvermarkt voor het verkeer afgesloten.

Het water dat in het station stroomde, is afkomstig van een tunneldeel dat in 1998 onder water werd gezet na een ernstige lekkage. De gemeente weet nog niet hoe het nieuwe lek kon ontstaan.

Mogelijk is de wand tussen beide tunneldelen doorbroken nadat een bodemlaag nat werd, waardoor de grond ging schuiven. De tramtunnel, die wordt aangelegd met een nieuwe bouwmethode, wordt al sinds 1998 ernstig vertraagd nadat in een betonnen constructie onder de Kalvermarkt een lek ontstond.

De tunnel wordt waarschijnlijk pas in 2004 opgeleverd, drie jaar later dan bedoeld. De gemeenteraad vergadert vandaag over een voorstel van Meijer om de tunnel onder luchtoverdruk af te bouwen. Ook moet de raad zich buigen over de extra kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden