Haagse Toestanden

Waar de intelligentsia de intelligentie viert. Deze week: Haro Kraak ziet onbehaagzieke schrijvers.

Beeld Iris Vetter

Op de schermen naast de designerbank flitsen de hoofden van Tommy Wieringa, Hanna Bervoets en Jelle Brandt Corstius voorbij. Op de 38 voorgaande edities gingen zij in gesprek met Abdelkader Benali of Oscar Kocken. Vanavond wordt Literatuur Late Night bij hoge uitzondering gepresenteerd door Jeroen Vullings, literair criticus van Vrij Nederland.

Via de enorme glazen pui schijnen de neonlichten van Intersport, ING, McDonald's en Pathé de eerste verdieping van de Bibliotheek Den Haag in. Daar worden de lampen juist gedimd om deze late night meer de allure van een Havaanse club dan die van een NH-hotel te geven.

Grijze Haagse dames in wollen vestjes schuiven aan in de halve-maanformatie van stoeltjes. 'Het is altijd zo leuk om te zien wat voor mens het is', zegt de mevrouw in het bloemetjesmotief tegen haar gestreepte vriendin. 'Ik ken deze schrijvers niet', zegt zij. 'Alleen op vakantie kom ik aan lezen toe.'

Wat?
Literatuur Late Night

Waar?
Bibliotheek Den Haag, Spui

Wanneer?
Vrijdag 17 november 20.30 - 22.30 uur

Vullings heeft lang nagedacht wat de schrijvers van vanavond, Gustaaf Peek en Hafid Bouazza, verbindt, maar kwam tot de conclusie dat ze vrijwel niets gemeen hebben. Nou, vooruit dan: 'Het zijn allebei ongemakzuchtige, onbehaagzieke schrijvers.'

De eerste ongemakzuchtige, onbehaagzieke schrijver neemt plaats op de bank: Gustaaf Peek, die onlangs een flinke klim op de ladder maakte toen zijn nieuwe roman Godin, held boek van de maand werd bij De Wereld Draait Door. Voorheen lag hij 'in keurige stapeltjes van twee' in de betere boekhandel, nu is hij grootverkoper bij de Bruna en de AKO en 16 duizend exemplaren verder.

Op het scherm verschijnt een recente cover van Vrij Nederland met een springende Peek in een bordeauxrood corduroy pak, de armen stoer over elkaar. Vullings vult in wat hij ziet: 'Het gebeente van Martin Bril, het pak van Tommy Wieringa en de dans van Michael Jackson.' Godin, held is het achterstevoren verteld verhaal van een liefdesaffaire, met als unique selling point een (over)dosis stomende seks. 'Als ik het ergens over heb, dan heb ik het ergens over', zegt Peek. 'Het is geen functioneel naakt.'

Beeld Iris Vetter

Na de charmant krakkemikkige liedjes van Goslink (droom je van een eigen zakie? / hoe ruik jij in je nakie?) ploft schrijver nummer twee neer naast Vullings: Hafid Bouazza, wiens roman Meriswin over een delirante man met een lichaam in verval gaat. Het obese lichaam dat hijzelf verhult in een zwarte trainingsbroek en capuchonvest, is onderwerp van gesprek omdat Vullings aan de hand van foto's door de carrière van Bouazza gaat.

'Komt er geen foto meer?', vraagt Vullings aan de man van de techniek, waarop Bouazza zegt: 'Ik word heus niet dikker hoor!' De dame in het bloemetjesmotief lacht zo hard om de grap dat ze daarna gegeneerd haar hand voor haar mond houdt - Haagse toestanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden