Haagse raad met Wilders geïnstalleerd

Onder grote belangstelling van de media is donderdagavond de nieuwe Haagse gemeenteraad geïnstalleerd. In de raadszaal van het Haagse stadhuis beloofde onder andere PVV-raadslid Geert Wilders de komende periode het lidmaatschap van de raad op integere wijze in te vullen.

ANP

PVV-fractieleider Sietse Fritsma legde met de woorden ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ de eed af.

Door de aanwezigheid van Wilders was de beveiliging donderdagavond aanzienlijk scherper dan bij een normale raadsvergadering. De installatie is een publieke aangelegenheid, maar alle aanwezigen moesten zich van tevoren aanmelden en door detectiepoortjes heen om de raadszaal te betreden. Ook waren er veel extra beveiligingsmedewerkers aanwezig, zowel binnen als buiten de zaal.

De extra beveiliging gebeurde op aanwijzing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), zo liet een woordvoerder van de gemeente weten. Na de bijeenkomst wordt de procedure door de gemeente en de NCTb geëvalueerd voor volgende raadsvergaderingen waar Wilders bij aanwezig is.

Feestavond

De PVV-leider, die met bijna 14.000 voorkeursstemmen in de raad is gekozen, was na de beëdiging in een goede stemming. ‘Dit is een feestavond’, stelde hij verheugd. De politicus verklaarde trots te zijn op het verkiezingsresultaat van zijn partij in de Hofstad.

Wilders weet nog niet welke portefeuille hij in de gemeenteraad onder zijn hoede gaat nemen, zo liet hij weten. Wel zei hij een bescheiden portefeuille voor ogen te hebben.

‘Ik ga mijn best doen en we zullen wel zien of het me lukt of niet’, zei hij over het combineren van zijn werkzaamheden voor de Haagse raad met zijn werk als fractieleider in de Tweede Kamer.

PVV-leider Geert Willders (M) praat met Sietse Fritsma (L) tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad in Den Haag. (ANP) Beeld ANP
PVV-leider Geert Willders (M) praat met Sietse Fritsma (L) tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad in Den Haag. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden