Haagse politie voert quota in voor allochtone agenten

De Haagse politie voert quota in om meer allochtone agenten in dienst te krijgen. Er komen stageplekken voor allochtone jongeren en agenten gaan in de Schilderswijk beter uitleggen waarom ze identiteitscontroles uitvoeren. Aangiftes van discriminatie worden beter geregistreerd.

Haagse agenten tijdens demonstraties in Den-Haag voor Mitch Henriquez (archiefbeeld). Beeld anp
Haagse agenten tijdens demonstraties in Den-Haag voor Mitch Henriquez (archiefbeeld).Beeld anp

Dat heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen donderdag aangekondigd. Volgens hem is het opnieuw invoeren van allochtonenquota weliswaar 'zeer omstreden', maar 'is er dringend behoefte aan culturele variëteit' bij politiebureaus zoals in de Schilderswijk. Die buurt vergt 'een hoog inlevingsvermogen van de politie', aldus Van Aartsen.

De Haagse politie kreeg deze zomer veel kritiek na de gewelddadige aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez, die na zijn arrestatie overleed. Het leidde tot rellen in de Schilderswijk en Transvaal. Het toenmalige Actiecomité Herstel van Vertrouwen klaagde al langer dat racistisch politiegeweld 'een dagelijkse realiteit' zou zijn in Haagse achterstandswijken. Leidse criminologen vonden geen aanwijzingen voor 'etnisch profileren', maar het wantrouwen bleef groot.

Donderdag bleek dat de Haagse politie na de zomer een 35-puntenplan heeft gemaakt om diversiteit te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. Dit is deels gebaseerd op het landelijke actieplan.

Zo wil de eenheid meer bodycams (camera's op het uniform) en moeten de agenten op antidiscriminatiecursus. Ook moeten meer allochtone medewerkers doorstromen naar hoge functies en salarisschalen.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Beeld anp
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.Beeld anp

Meer ruimte

Intern moeten agenten meer ruimte krijgen om incidenten te melden. 'Ze moeten hun verhaal kunnen doen en niet de reactie krijgen: zeur niet', aldus Van Aartsen.

Volgens de Leidse hoogleraar criminologie Joanne van der Leun zijn de ervaringen met quota voor agenten met een niet-westerse achtergrond 'lang niet altijd gunstig'. 'Je kunt ze wel binnenhalen, maar ze binnenhouden is veel lastiger. Niet-westerse agenten hebben last van druk van buitenaf en de bestaande cultuur binnen politieteams. Het goed inwerken en begeleiden is minstens zo belangrijk.'

Van der Leun vraagt zich af of van alle aangekondigde maatregelen duidelijk is of het effect heeft. 'Neem de bodycams. Wat wil de politie daarmee bereiken? Alleen maar 'bewijsmateriaal' hebben voor hun handelen als er klachten zijn? Of ook gebruiken voor professionalisering en feedback om de cultuur te veranderen?'

Minder ID-controles

Sinds de rellen bejegent de politie allochtone inwoners van de Schilderswijk beter, zo is de indruk van Mohammed Ghay, secretaris van de Stichting Vertrouwensherstel Burger & Overheid (voorheen Herstel van Vertrouwen): 'Er zijn veel minder ID-controles en er worden minder boetes uitgedeeld. Wel vind ik het jammer dat de politie zo lang de problemen heeft ontkend.'

Ghay sprak twee weken geleden met de Haagse burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie. 'Ik heb de politiechef een compliment gemaakt voor de veranderingen, maar helaas kon hij me niet vertellen wat hij gaat doen met de aanbevelingen van een VN-rapport tegen racisme.'

Tijdens de rellen deze zomer hadden politie en gemeente veel steun van een groep van honderd jongeren die in gele hesjes de onrust probeerde te beteugelen. Gemeente en politie zijn met hen in gesprek gegaan. Dat resulteert onder meer in een donderdag aangekondigd Wijkbanenplan. Voor eind 2016 wil de gemeente minimaal 500 werkloze jongeren uit de Schilderswijk en Transvaal aan een opleiding of baan helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden