Haagse politie tast in duister over aanslag

De politie van Den Haag heeft nog geen idee in welke richting ze de daders moet zoeken van de aanslag, dinsdagnacht, op een woonhuis in de Frans Halsstraat....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens de Haagse persofficier van justitie zijn de vijf mannen nooit verdacht van de brandstichting in het woonhuis. De mannen hebben allen een sluitend alibi.

Justitie deed vrijdag verder geen mededelingen over het onderzoek naar de brandstichting. Daardoor nam de geruchtenstroom in Den Haag toe. Allerlei verhalen doen de ronde. Een Turks-islamitische organisatie in Den Haag beweert dat het een aanslag is geweest van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De getroffen familie Kösedag is zelf van Koerdische afkomst. Anderen zinspeelden op een familievete. Weer anderen denken dat het een criminele afrekening betreft.

Voorzitter A. Daskapan van het Regionaal Steunpunt Allochtonen hekelt de beschuldiging dat het om een PKK-aanslag zou gaan. 'De Turkse islamieten hebben een PKK-fobie. Als ze geen bewijzen hebben, moeten ze dit soort dingen niet beweren. Dat roept alleen maar onnodige onrust op.' De voorzitter van het Nederlands Centrum Buitenlanders, I. Akel, maakt zich ongerust over de woede die er volgens hem leeft in de Turkse gemeenschap.

Gistermiddag half drie werd op een plein in de Haagse Schilderswijk met gebed afscheid genomen van de Turkse moeder en haar vijf overleden kinderen. Een door verdriet overmande vader Kösedag werd omringd door familieleden toen bij elke kist een gebed werd uitgesproken door een Turkse imam. Volgens de politie waren hierbij zo'n 2500 mensen aanwezig.

De zes kisten met stoffelijke overschotten, de vader en twee kinderen zijn vrijdag naar Schiphol gebracht, vanwaar ze vannacht naar Turkije vlogen. De moeder en haar kinderen worden begraven in het dorp waar de familie vandaan komt.

Rond het tijdstip dat de familie Kösedag naar Schiphol vertrok, werd in de Schilderswijk een 'tocht van verdriet en wanhoop' gehouden. De tocht was georganiseerd door een bewonersorganisatie in de Schilderswijk. De organisatoren hadden verzocht geen leuzen te roepen en geen spandoeken of vlaggen mee te dragen. Er werden wel enige religieuze teksten gescandeerd. Alleen een klein groepje jonge Turken riep 'moordenaars'.

Namens de gemeente Den Haag liepen burgemeester Deetman en wethouder Van Kampen mee in de tocht. Ook minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking was aanwezig. De tocht ging langs het uitgebrande appartement van de familie Kösedag. Daar zei burgemeester Deetman het fijn te vinden dat zoveel mensen van allerlei herkomst zich solidair toonden. Hij prees de waardigheid van de tocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden