nieuws

Haagse politie pakt opnieuw journalisten op bij actie van Extinction Rebellion

De politie heeft vanochtend twee journalisten meegenomen naar een politiebureau in Den Haag. Na ruim twee uur werden ze vrijgelaten. Ze zaten in een bus met actievoerders van Extinction Rebellion die in Den Haag een drukke weg wilden blokkeren.

Daniël van Kessel
Activisten van Extinction Rebellion eerder deze week in Den Haag. Beeld Joris van Gennip
Activisten van Extinction Rebellion eerder deze week in Den Haag.Beeld Joris van Gennip

Het gaat om AD-journalist Hans Nijenhuis, voormalig hoofdredacteur van die krant, en fotojournalist Marco De Swart. Eerder deze week werd Volkskrant-journalist Mac van Dinther in Den Haag gearresteerd toen hij verslag deed van de protesten van Extinction Rebellion.

De Swart zegt iets voor 11 uur vanochtend te zijn aangehouden. Hij is rond 13.20 uur weer vrijgelaten. Ze reden mee met actievoerders van Extinction Rebellion die met twee bussen de Utrechtsebaan, het laatste stuk van de snelweg A12, wilden blokkeren.

Onderweg daarheen hield de politie de voertuigen tegen, en hield naar eigen zeggen zo’n 25 personen aan. ‘Wij vermoeden dat zij van plan waren de Utrechtsebaan te blokkeren. Omdat dit gevaarlijke situaties kon opleveren, zijn zij aangehouden voor voorbereidingshandelingen’, schrijft de Eenheid Den Haag op Twitter.

De actie was geheim; de politie was niet op de hoogte dat er journalisten aanwezig zouden zijn. De Swart zegt bij de aanhouding te hebben gemeld dat hij een journalist is en een perskaart heeft. ‘Ik ben hier gewoon om mijn werk te doen.’

Vervolgens werd hij naar eigen zeggen gefouilleerd en met een arrestantenbus naar het politiebureau gevoerd. Daar verifieerde de politie de identiteit van de twee journalisten, waarna ze werden vrijgelaten.

Maandag werd Volkskrant-journalist Mac van Dinther gearresteerd bij een actie van Extinction Rebellion. Hij had zich bij de politie gemeld en kreeg toestemming voorbij een afzetting te gaan om verslag te doen. Het is gebruikelijk dat journalisten met een politieperskaart, die Van Dinther zichtbaar droeg, verslag kunnen doen op plekken die de politie afzet.

Van Dinther werd vier uur lang vastgehouden voor belemmeren van de politie en belediging van een agent. Het OM vervolgt hem niet, maar blijft erbij dat hij de politie belemmerde – volgens het OM kan niet worden bewezen dat Van Dinther een agent heeft beledigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden