Haagse koffie stelt niet teleur

Verrassende blends, slimme zetmethoden en oog voor duurzaamheid: Haagse koffie stelt niet teleur.

Lola Bikes and Coffee, Noordeinde 91 (****)

Bij Hometown, aan het Buitenhof, serveert men als espresso een blend van Douwe Egberts. Ik zet mijn vooroordelen opzij en proef in eerste instantie best wat frisheid, maar de bittere afdronk en vooral de assige nasmaak verpesten het. Dat de barista uit deze zo donker gebrande koffie nog zoveel smaak heeft weten te halen, betekent dat ze hier weten wat ze doen. Goeie kans dat de filterkoffie wél te drinken is. En jawel, uit een kast achter de bar komen een zakje Peru van de Amsterdamse branderij White Label en een Kenia van Borgman & Borgman uit Leiden.

Verschillende zetmethodes

Er zijn verschillende zetmethodes voor filterkoffie. Hometown biedt de Chemex, de V60, de Cleverdripper en de Aeropress aan. De eerste twee zijn een verbeterde versie van de 'snelfilterkoffie' uit het koffiezetapparaat. Bonen worden per portie gemalen en met de hand gezet volgens een bepaald procedé (de koffie laten wellen, dan sneller of juist langzamer opschenken en eventueel roeren), waarin je in ongeveer 3 minuten 300 milliliter verkrijgt. Alle vier de methoden zijn geschikt voor thuis: zonder ingewikkelde en dure apparatuur (een goede handmaler heb je voor 46 euro) zet je lekkere koffie waarbij je ook nog genoeg kunt experimenteren. Deze V60 van de Kenia is fluweelzacht en zoet, perfect gezet.

Hometown, Buitenhof 5 (****)

Zomerblend

Koffiebranderij Boon is met tien zitplaatsen meer branderij en winkel dan café, en de koffie smaakt hier fantastisch. De eigenaresse brandt zelf en stelt per seizoen een eigen blend samen. De zomerblend is vol en intens, met name door de kruidige Indiase Malawi. Bijzonder aan het productieproces hiervan is dat de bonen tijdens het drogen worden blootgesteld aan vochtige, zoute zeewind, waardoor ze hun speciale smaak krijgen.

Lola Bikes and Coffee is niet gewoon een café met racefietsen, het is een gemeenschap waarin duurzaamheid voorop staat. Met het verkopen van hun blend Kampala Gold (Brazilië, Ethiopië en Oeganda) steunt Lola een wielerclub in Kampala, Oeganda. De Barista's Favorite is vandaag een flat white met ongewassen Ethiopische koffie, gebrand door Bocca. Ongewassen, of 'natural', betekent dat de vruchten van de koffieplant, de bessen, zijn gedroogd zonder dat het vruchtvlees eraf gewassen is. Het is een relatief goedkope manier van koffie verwerken: je hebt immers alleen veel zon nodig en die is er in Ethiopië volop. De smaak van het vruchtvlees heeft bij de ongewassen methode alle tijd om in de boon te trekken, die hierdoor complexer wordt en meer body krijgt. Ook ontwaar je veel zoet en een wat gistachtige smaak die ook sommige witbieren kenmerkt. Ideaal in een flat white (dat is meestal een dubbele espresso in een cappuccinokop aangevuld met niet al te schuimig opgestoomde melk).

Koffiebranderij Boon, Prinsestraat 114 (****)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden