Haagse Koerden was geen vrije aftocht beloofd

De onderhandelaars van de Haagse politie hebben de Koerdische bezetters van de ambtswoning van de Griekse ambassadeur niet beloofd dat ze alleen een verklaring hoefden af te leggen om naar huis te kunnen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Afgelopen week is er meningsverschil ontstaan over hetgeen vorige week dinsdagnacht precies is afgesproken tussen de onderhandelaars van de politie en de Koerdische bezetters van de residentie van de Griekse ambassadeur.

Die onderhandelingen leidden uiteindelijk tot de vrijlating van de drie gijzelaars, de vrouw van de Griekse ambassadeur, zijn 8-jarig zoontje en Filippijnse dienstbode. De ongeveer tweehonderd Koerdische bezetters stapten daarna vreedzaam in gereedstaande bussen om zich naar het politiebureau te laten vervoeren.

Volgens de Duitse europarlementariër I. Sakellariou, die de onderhandelingen van dichtbij volgde, was de Koerden beloofd dat ze alleen mee naar het politiebureau hoefden om hun namen te laten registreren en een paar vragen te beantwoorden. Volgens enkele advocaten van de verdachten bevestigen hun cliënten onafhankelijk van elkaar dat ze die nacht niet zouden worden gearresteerd.

Volgens de onderhandelaars van de politie is 's nachts met de Koerden het volgende afgesproken. De bezetters zouden na afloop van hun actie niet worden geboeid of gefouilleerd. Ze zouden in de gereedstaande autobussen stappen om mee te gaan naar het politiebureau voor registratie en verhoor.

Vervolgens zouden de Koerden afhankelijk van de door hen gepleegde strafbare feiten en afgelegde verklaring vast blijven zitten dan wel worden vrijgelaten. 'Hierbij is nimmer door ons (de onderhandelaars) de uitspraak gedaan dat men na het afleggen van een verklaring zou worden heengezonden', aldus het proces-verbaal.

Minister Korthals van Justitie, burgemeester Deetman van Den Haag en het Openbaar Ministerie hebben steeds beweerd dat de Koerden nooit vrijwaring van strafvervolging is beloofd. Volgens Sakellariou en de advocaten gaat het daar ook niet om, maar om de arrestatie direct na de vreedzame beëindiging van de actie.

Van de 85 nog vastzittende Koerden moesten er donderdag 42 voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. Vandaag beslist de raadkamer of hun voorlopige hechtenis opnieuw wordt verlengd. De andere helft van de nog vastzittende Koerden hoort dat dinsdag. Net als vorige week, toen de rechtbank de eerste keer besliste over het voortduren van de hechtenis, werd het Haagse Paleis van Justitie gisteren zwaar bewaakt door de Mobiele Eenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden