Haagse jongens in Kaukasus opgepakt

Drie vermiste jonge mannen uit Den Haag van wie werd gevreesd dat ze waren geronseld voor de gewelddadige jihad, waren naar eigen zeggen op vakantie in de Kaukasus-republiek Azerbeidzjan....

Ramazan (21), Said (18) en Driss (18) werden in november als vermist opgegeven. Familieleden vreesden dat ze waren vertrokken naar Irak om te vechten tegen Amerikaanse troepen. De jongens waren weggegaan zonder iets tegen hun ouders te zeggen. Hun mobiele telefoons hadden ze achtergelaten.

Of ze geronseld zijn, is nog onduidelijk, aldus een woordvoerder van de Haagse moskee As Soennah, waar de jongens geregeld kwamen. Mocht dat het geval zijn ‘zie ik ze gewoon als slachtoffer’, zegt Abdul Hamid. ‘Deze jongens zijn qua leeftijd en geloof nog niet stabiel. Daar is misbruik van gemaakt. Wij zijn geïnteresseerd wie er achter zitten, want we houden ons hart vast wie de volgende zullen zijn.’

De veronderstelling is dat ze zijn geronseld door Murad Ö., die in juni 2003 werd vrijgesproken van terroristische activiteiten in het zogenoemde tweede jihadproces. Dat ze naar Irak wilden gaan, lijkt onwaarschijnlijk omdat Azerbeidzjan niet op de route ligt. Tsjetsjenië ligt dan meer voor de hand.

Het trio had visa voor een maand aangevraagd in Azerbeidzjan, maar kreeg ze slechts voor een week. Na die week werden zij aangehouden op een vliegveld en werden de Nederlandse autoriteiten ingeschakeld. De jongens verklaarden tegenover de politie dat ze op vakantie waren. Ze worden niet van strafbare feiten verdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden