Analyse

Haagse jihadisten overleden? Misschien wel, misschien niet

Vier Nederlandse strijders zouden binnen vijf dagen zijn gedood. Het is lastig de waarheid te achterhalen. Er zijn jihadisten die hun dood hebben verzonnen.

Soufiane Z., alias 'the fighting journalist', in zijn video Oh Oh Aleppo. De Hagenaar zou in Kobani om het leven zijn gekomen. Beeld .

Woensdagavond laat verschijnt op Twitter het bericht dat er twee Nederlandse jihadstrijders zijn omgekomen bij Amerikaanse bombardementen op Kobani. Bronnen rond de families van de twee 'martelaren' zouden hun dood hebben bevestigd.

Als de berichten van de afgelopen dagen op sociale media kloppen, zouden binnen vijf dagen vier Nederlandse strijders zijn gedood. Bij bombardementen zaterdagavond op Raqqa de 17-jarige Achraf uit Amsterdam. Diezelfde avond zou daar ook de 27-jarige Soufiane el J. uit Huizen zijn gedood.

In Kobani zou het gaan om Driss D. en Soufiane Z., beiden uit Den Haag. Het gonsde donderdag in de stad van de geruchten over de dood van die laatste twee. 'Iedereen heeft het erover', meldt een goede bron van de Volkskrant die dicht bij families van Syriëgangers staat. De bron had buren van een van de vermeende 'martelaren' gesproken. Die kon niets met zekerheid zeggen.

'The fighting journalist'

Soufiane Z. alias Abu Mohammed, alias 'the fighting journalist', was zeer actief op Twitter. Hij had al dagen niets meer van zich laten horen. Maar of dat een bevestiging is van zijn dood? Khalid K., de koppensneller uit Almere, was op sociale media geregeld doodverklaard, waarna hij zich na geruime tijd weer meldde. Van hem is ook lang niets vernomen. Is hij dood?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kent de recente berichten over de vier vermeende 'martelaren', maar kan ze niet bevestigen. Hij wijst erop dat terroristen steeds professioneler worden. 'Daarom is het van belang dat alle betrokkenen in de contra-terrorisme-keten de feiten, zoals het overlijden van iemand, steeds kritisch blijven bezien.' Alles wordt in het werk gesteld om een bevestiging uit andere bronnen te vinden, aldus de NCTV-woordvoerder.

Lastig bij de waarheidsvinding is dat terroristen met valse paspoorten werken of expres identiteitspapieren kunnen achterlaten om een dwaalspoor te trekken. Kennelijk faken zij soms ook hun martelaarschap. Zo bracht de BBC dinsdag het bericht dat de 27-jarige Imran K. uit Hounslow (West-Londen) zijn dood had verzonnen. Hij had dat, bleek later, zelf op sociale media verkondigd. Volgens de Britse politie, die hem later in Engeland arresteerde, was dat een truc om ongezien het land in te komen. Zijn neef had hem daarbij willen helpen. Die had Imran uit Bulgarije opgehaald. Maar de politie had het door en wachtte het duo op in Dover.

Verviers

Dinsdag meldde de Belgische krant De Standaard dat de familie van het veronderstelde brein achter de aanslag in Verviers, de 27-jarige Abdelhamid A., is gaan twijfelen over diens gemelde dood. Zij hadden maanden in de veronderstelling verkeerd dat Abdelhamid martelaar was geworden. Hun jongste zoon Younes (14), die ook in Syrië strijdt, had hun dat verteld en foto's waren op internet verschenen. Niettemin ziet de Belgische justitie hem als leider van de terreurcel. Er zijn gesprekken afgeluisterd van Abdelhamid, alias Abou Omar Soussi, vanuit Griekenland met een van de gedode verdachten in Verviers.

Zijn die vier Nederlandse martelaren echt dood? Misschien wel, misschien ook niet. Farid, de vader van Achraf, denkt het zeker te weten. Hij werd op de hoogte gebracht van de dood van zijn zoon door Mohamed N. uit Leiden. Diens zoon Reda zit ook in Raqqa. Toen Reda zijn vader telefonisch op de hoogte bracht van het overlijden van Achraf, vroeg Mohammed om bewijs. Foto's. Reda heeft die zelf van Achraf gemaakt en aan zijn vader gestuurd. Die foto's heeft de Volkskrant ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden