Haagse ex-korpschef Brand kandidaat voor Groningen

De voormalige korpschef van de politieregio Haaglanden, J. Brand, wordt mogelijk de tijdelijke opvolger van de vorige week opgestapte J....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Het korps in Groningen staat onder zware druk als gevolg van de eindejaarsrellen in de Oosterparkwijk en het vertrek van Veenstra naar aanleiding van het rapport-Bakkenist over de affaire-Lancee. Beide kwesties hebben een gezagscrisis aan het licht gebracht die al lange tijd sluimerde als gevolg van de slechte verhoudingen tussen de korpsbeheerder (de burgemeester), de hoofdofficier en de korpschef.

De ondernemingsraad van de politie Groningen heeft positief gereageerd op de mogelijke aanstelling van Brand (60), die vorig jaar in Den Haag met functioneel leeftijdsontslag is gegaan. Ook bij de politiebonden is het nieuws goed gevallen. 'Hij is er geknipt voor', aldus voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond.

Brand wordt in Groningen als een tussenpaus beschouwd. Gezien zijn leeftijd zou hij het roer van Veenstra hooguit voor één tot anderhalf jaar overnemen, om vervolgens de weg vrij te maken voor een definitieve opvolger.

De ex-korpschef spreekt deze week met de Groningse burgemeester H. Ouwerkerk, hoofdofficier van justitie R. Daverschot, procureur-generaal D. Steenhuis, commissaris der koningin H. Alders en het regionaal college van burgemeesters.

De eerste rapportage van de Groninger politie over de rellen van 30 op 31 december is toegestuurd aan de oud-commissaris van de koningin in Utrecht, Beelaerts van Blokland. Hij moet de rapportage toetsen op volledigheid en kwaliteit.

Uit de rapportage blijkt volgens betrouwbare bronnen niet meer dan een vermoeden over het gebruik van vuurwapens door de groep van zestig jongeren die die nacht de buurt terroriseerde. Wel is uit het verhoor van dertien verdachten het gebruik van bivakmutsen en kettingzagen komen vast te staan.

De politie in Groningen heeft het mogelijke gebruik van vuurwapens opgevoerd als rechtvaardiging voor het uitblijven van ingrijpen door de op dat moment beschikbare agenten. Zij zouden onvoldoende bewapend en uitgerust zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden