HAAGSE CORRESPONDENTIES

Aan de Koningin..

kenmerk: FU98/870

Den Haag, 3 augustus 1998

Majesteit,

Op 20 juli 1998 verstrekte u mij de opdracht om - in aanmerking nemende de in het eindverslag d.d. 20 juli jl. van de informateurs vermelde conclusies - een kabinet van PvdA, VVD en D66 te vormen.

Ik heb verzocht deze opdracht in beraad te mogen houden.

Regelmatig heb ik u op de hoogte mogen houden van het verloop van mijn werkzaamheden.

De informateurs hebben in bovengenoemd eindverslag vastgesteld dat de fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 bereid waren medewerking te verlenen aan de totstandkoming van een tweede kabinet van PvdA, VVD en D66 met als programmatische basis het ontwerp-regeerakkoord van 18 juli 1998. Tegen deze achtergrond heb ik vervolgens een aantal gesprekken met de drie fractievoorzitters gevoerd.

De uitkomst van de gevoerde besprekingen is dat zal worden bevorderd dat de naam van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gewijzigd in Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit ligt in het verlengde van het eerder genomen besluit de beheersmatige verantwoordelijkheid voor het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken te verplaatsen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gelet op de bijzondere aandacht die dient uit te gaan naar het beantwoorden van vragen verband houdende met de problematiek inzake de grote steden en het integratiebeleid is besloten tot het voordragen voor benoeming van een minister zonder portefeuille, in bijzonder belast met aangelegenheden betreffende het grote steden- en het integratiebeleid. Deze minister zal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden ondergebracht.

Overeengekomen is dat de positie van staatssecretarissen, met inachtneming van de bestaande (Grond)wettelijke kaders, zal worden versterkt. De onlangs ingevoerde wijziging van het Reglement van Orde van de ministerraad geeft hieraan reeds inhoud voor wat betreft de aanwezigheid van de staatssecretaris in de ministerraad. In het vervangings- Koninklijk Besluit zal de versterkte positie van de staatssecretaris worden vastgelegd.

In een aantal besprekingen heb ik kunnen overleggen, zowel met de fractievoorzitters afzonderlijk als ook gezamenlijk, over de samenstelling van het kabinet, de verdeling van de ministers- en staatssecretarisposten en de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen.

Op 29 en 30 juli 1998 heb ik vervolgens de kandidaat-ministers ontvangen en op 31 juli 1998 de kandidaat-staatssecretarissen.

Voorts heb ik een telefonisch onderhoud gehad met de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, de heer E.J.M. Mendes de Gouveia en de gevolmachtigde minister van Aruba, de heer mr. A.G. Croes, teneinde hen te informeren en hun inzicht in te winnen met betrekking tot de behartiging van Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse aangelegenheden.

Op 3 augustus 1998 heeft de constituerende vergadering plaatsgevonden.

Na afloop van de constituerende vergadering heb ik u kunnen meedelen de mij gegeven opdracht te aanvaarden.

(Volgt een lijst van de personen die bereid zijn als minister en staatssecretaris tot het kabinet toe te treden, met vermelding van hun portefeuilles, en het verzoek de beoogde ministers en staatssecretarissen in hun functie te benoemen.)

Gaarne dank ik u voor het in mij gestelde vertrouwen.

Met gevoelens van hoge achting,

W. Kok

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden