HAAGSE CORRESPONDENTIES

Aan de Koningin..

Kenmerk: FU 98/829

Den Haag, 20 juli 1998

Majesteit,

Op 14 mei verzocht u ons de mogelijkheid te onderzoeken van de spoedige totstandkoming van een kabinet van PvdA, VVD en D66.

Gaarne brengen wij u hierbij verslag uit van onze bevindingen.

Gevolg gevend aan de ons verleende opdracht hebben wij een groot aantal gesprekken gevoerd met de voorzitters van de Tweede Kamerfracties van PvdA, VVD en D66. Tijdens de eerste gesprekken hebben de fractievoorzitters gedrieën aangegeven dat zij onder leiding van de informateurs onderhandelingen wensten te voeren over een aan de fracties voor te leggen ontwerp-regeerakkoord dat als programmatische basis zou kunnen dienen voor een door PvdA, VVD en D66 te vormen kabinet. De besprekingen hebben zich vervolgens gericht op de inhoud van een dergelijk ontwerp-regeerakkoord. Daartoe is om te beginnen in overleg met de fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 een agenda opgesteld, alsmede een clustersgewijze indeling van te bespreken onderwerpen. Alle onderwerpen zijn in de daarop volgende weken grondig besproken. Op een aantal beleidsterreinen zjn door de fractievoorzitters werkgroepen - bestaande uit specialisten van hun fracties - ingesteld, met het verzoek gezamenlijk voorstellen te doen, respectievelijk vragen te beantwoorden.

Mede op basis van rapportages van de ingestelde werkgroepen en overige bijdragen vanuit de fracties hebben wij in de eerste helft van juni over een groot aantal specifieke deelontwerpen nadere gesprekken gevoerd en voorlopige afspraken gemaakt met de fractievoorzitters.

In de tweede helft van juni hebben wij met de fractievoorzitters intensieve besprekingen gevoerd over het financieel-economisch beleid en het budgettair kader. Begin juli heeft dit geleid tot overeenstemming op hoofdlijnen daarover. Daarna heeft een aantal afrondende gesprekken plaatsgevonden.

Op basis van onze gesprekken met de fractievoorzitters hebben wij hen op donderdag 16 jui jl. de voorlopige tekst van een ontwerp-regeerakkoord voorgelegd met het verzoek ons na bespreking in hun fracties in kennis te stellen van eventueel door hen gewenste amendementen. Daags daarna hebben wij de ingediende amendementen van de drie fracties intensief met de fractievoorzitters besproken. Daarbij is overeenstemming bereikt over de definitieve tekst van het ontwerp-regeerakkoord. Op zaterdag 18 juli hebben de drie fractievoorzitters ons laten weten dat hun fracties die ochtend met deze definitieve tekst hadden ingestemd en dat het akkoord derhalve als programmatische basis kan dienen voor een door PvdA, VVD en D66 te vormen kabinet.

Op grond van onze bevindingen en gelet op de verkiezingsuitslag van 6 mei jl. mogen wij u thans in overweging geven de heer W. Kok te benoemen tot formateur en hem te belasten met de vorming van een tweede kabinet van PvdA, VVD en D66.

Met gevoelens van hoge achting.

De informateurs,

Dr. E. Borst-Eilers

W. Kok

G. Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden