Haagse basisscholen schaffen Zwarte Piet af

Basisscholen in Den Haag hebben afgesproken dat voortaan rond 5 december neutrale Pieten langskomen. Het gaat om een collectieve afspraak van alle 150 openbare, protestants-christelijke en katholieke basisscholen om de klassieke zwarte knecht met kroeshaar, dikke rode lippen en gouden oorbellen te weren. De schoolbesturen vinden dat discriminerende kenmerken.

Een roetpiet op archiefbeeld. Beeld anp
Een roetpiet op archiefbeeld.Beeld anp

Den Haag is de eerste grote stad die een neutrale Piet op alle basisscholen introduceert en Zwarte Piet in de ban doet, aldus voorzitter Gerard van Drielen van de SCOH, de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, donderdag in het AD. De bestuurders vinden dat ieder kind, ongeacht kleur of ras, zich op z'n gemak moet voelen tijdens het sinterklaasfeest.

Van Drielen: 'Er waren kinderen die zich niet prettig voelden bij de sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet.'

Zwartepietendiscussie

Vicepremier Lodewijk Asscher is net als de VN van mening dat de figuur van Zwarte Piet moet veranderen, maar wil die verandering niet vanuit de overheid opleggen.

Hoe is racisme anno 2015 zichtbaar in Nederland?

Spoeddebat

De Haagse scholen krijgen drie jaar de tijd gegeven om over te stappen op een neutrale Piet. Dit jaar moet er in ieder geval één van de vijf discriminerende kenmerken worden geschrapt. Deze kenmerken zijn: rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen, zwarte huidskleur en dommig voorkomen.

'Scholen mogen zelf beslissen of ze nu al helemaal stoppen met de klassieke Zwarte Piet of dat ze dat geleidelijk doen', zegt Van Drielen.

Raadslid Richard de Mos van de Groep De Mos / Ouderen Partij Den Haag reageerde als eerst op het nieuws, door een spoeddebat aan te vragen. Dat zou moeten gebeuren tijdens de raadsvergadering op donderdagavond: 'Het in de ban doen van onze kindervriend is onacceptabel.' Ook startte hij een petitie tegen het besluit.

Rassendiscriminatie

Een comité van de Verenigde Naties (VN) dat rassendiscriminatie onderzoekt, publiceerde een rapport waarin staat dat de discriminatie van mensen van Afrikaanse komaf in Nederland toeneemt, rassendiscriminatie te weinig wordt gemeld en berecht en dat het bestaan van racisme in Nederland wordt gebagatelliseerd.

'Het comité is bezorgd over de toename van discriminatie, inclusief etnisch profileren en stigmatiseren, waarmee mensen van Afrikaanse komaf te maken krijgen', aldus het rapport. Daarnaast zijn er zorgen over de 'structurele onzichtbaarheid van deze discriminatie'. Het beperkte aantal mensen van Afrikaanse komaf in overheidsdienst en het gebrek aan bewustzijn binnen de Nederlandse samenleving over slavernij en het koloniale verleden vindt het comité verontrustend.

De mensenrechtenexperts van de VN bogen zich ook over de inmiddels omstreden figuur van Zwarte Piet. 'Zelfs een diepgewortelde culturele traditie rechtvaardigt geen discriminatoire praktijken en stereotypen. Het comité roept de overheid op om actief campagne te voeren tegen die kenmerken van Zwarte Piet die negatieve stereotypen reflecteren en die door veel mensen van Afrikaanse afkomst worden ervaren als een overblijfsel van de slavernij.'

De commissie adviseert Nederland te zoeken naar een redelijke balans: 'Bijvoorbeeld met een ander uiterlijk van Zwarte Piet, met respect voor de menselijke waardigheid en mensenrechten van alle inwoners van het land.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden