Haags raadslid Van Doorn liet bedrijf werven in stadhuis

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij voor de Eenheid is op de vingers getikt omdat hij het gemeentehuis gebruikte om te werven voor een piramide-achtig verkoopbedrijf. Van Doorn stelde een zaal beschikbaar voor bijeenkomsten van American Communications Network (ACN) en verwelkomde daar belangstellenden.

Haags stadhuis Beeld Jiri Buller
Haags stadhuisBeeld Jiri Buller

ACN is een internationaal zogeheten multi-level marketing bedrijf. Dat lijkt op een piramidespel, zoals die in Nederland zijn verboden. Bij een piramidespel verdien je echter louter door nieuwe deelnemers aan te brengen en hen inleg te laten betalen. Wie met ACN meedoet kan in principe ook echt producten verkopen, zoals telefoonabonnementen. Maar de kans op winst zit wel degelijk in de werving. Wie een verkoper rekruteert krijgt commissie over de kleine 500 euro inleg én commissie over alle producten die de nieuweling weet te verkopen.

Fractie-aangelegenheden

Een medewerker van deze krant bezocht een van de bijeenkomsten van Van Doorn, die hiervoor geregeld reclame maakte op Facebook. Nadat deze krant hier vragen over stelde aan de gemeente Den Haag heeft de griffier het raadslid erop aangesproken. De gemeente laat weten dat de vergaderruimte op het stadhuis slechts beschikbaar is voor fractie-aangelegenheden, dus niet voor commerciële of andere doeleinden. 'Onlangs is dit nog bevestigd in de richting van de heer Van Doorn. Kennelijk hebben daar toch andere activiteiten plaatsgevonden.' Van Doorn heeft nu opnieuw toegezegd hiermee te stoppen. Van Doorn begon ooit in de raad voor de rabiaat anti-islamitische PVV maar werd uit die partij gezet omdat hij partijgeld privé had gebruikt. Hij bekeerde zich tot de islam en zit nu bij de Partij van de Eenheid, op islamitische grondslag.

Vorig jaar werd hij veroordeeld voor het lekken van geheime stukken, verboden bezit van een alarmpistool en de verkoop van drugs aan minderjarigen. Over de ACN-bijeenkomsten zegt hij dat dit bedrijf te gast was op 'een soort banenmarkt' met als doel 'jongeren te helpen aan banen en stages'. Van Doorn zegt uit te wijken naar een andere plek omdat er vanwege de grote belangstelling ruimtegebrek is in het gemeentezaaltje. Hij zegt dat hij geen geld van ACN heeft gekregen. Dat bedrijf was niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden