REPORTAGE

H. zwijgt over 'perfect moordwapen'

George H. stond gisteren terecht voor de moord op twee mannen uit de Dominicaanse Republiek om hun levensverzekering op te strijken.

null Beeld null

'Ik beroep me op mijn zwijgrecht.' Met dit toonloos uitgesproken mantra beantwoordt George H. vrijwel elke vraag die hem op de lange, eerste zittingsdag van zijn strafzaak in de Amsterdamse rechtbank wordt gesteld. Tot groeiend onbegrip van rechtbankpresident Jurjen Piena. Achter hem beslaan de dossiers die betrekking hebben op de zaak weliswaar vele strekkende meters, maar er zijn nog ontzettend veel dingen waarover H. uitsluitsel zou moeten geven. Zelfs op de vraag of zijn voornaam op z'n Engels of z'n Spaans moet worden uitgesproken - de verdachte komt uit de Dominicaanse Republiek - luidt het antwoord: ik beroep me op mijn zwijgrecht. Hij volstaat met een verklaring waarin hij zijn onschuld betuigt en waarin hij zich beklaagt over de ruwe wijze waarop hij op 4 december 2013 is aangehouden en afgevoerd (in onderbroek).

Ogenschijnlijk onbewogen kijkt H. de rechters en officier van justitie Bas van der Vliet aan. Uit niets blijkt dat hij zich bewust is van de enormiteit van de feiten die hem ten laste worden gelegd. Na een treurige loopbaan als 'kleine fraudeur' - zoals hij zichzelf ooit kwalificeerde - zou hij zijn gezwicht voor de verlokkingen van het grote geld. Hij probeerde de levensverzekering van levende mensen te verzilveren en verklaarde zichzelf met hetzelfde oogmerk tweemaal dood. Mogelijk heeft hij toen gedacht dat zijn frauduleuze handelingen kansrijker zouden zijn met echte doden. In 2013 zou hij twee jonge landgenoten hebben omgebracht om de levensverzekering te kunnen opstrijken die hij eerder op hun naam had afgesloten (met zichzelf als eerste begunstigde).

Lieve jongen

Alan Pérez was het eerste slachtoffer. 'Over hem is veel positiefs te zeggen', merkt Piena op terwijl hij door het strafdossier bladert. 'Hij zou een lieve jongen zijn geweest. Maar ook een jongen die graag bier dronk en die begaan was met zijn uiterlijk en met vrouwen.' Die levenshouding ging gepaard met aanhoudende financiële problemen. H. wilde hem wel behulpzaam zijn bij de oplossing daarvan. Hij zou toegang hebben gekregen tot Pérez' ING-rekening - naar eigen zeggen om erop te kunnen toezien dat het saldo aan het eind van de maand toereikend was voor de automatische incasso's.

De rol van zaakwaarnemer nam hij in de kleine Dominicaanse gemeenschap wel vaker op zich. Hij hielp landgenoten met de belastingaangifte, met de afsluiting van levensverzekeringen - 'een modeverschijnsel' in de Dominicaanse gemeenschap, aldus H. in zijn verklaring - en maakte hen wegwijs in het ambtelijk doolhof van Amsterdam. Maar met Pérez, die in zijn onderhoud voorzag bij de Albert Heijn, ging hij een stapje verder. Hij liet onder zijn naam een bedrijf bij de Kamer van Koophandel registeren - AP Vastgoed - en poogde vervolgens een overlijdensrisicoverzekering van 2,5 miljoen euro op naam van Pérez af te sluiten. Dit bedrag was geënt op de verwachte omzet van AP Vastgoed in de Dominicaanse Republiek.

Verzekeraar

De eerste verzekeraar die H. benaderde, had argwaan en was H. niet ter wille. De tweede, bij wie hij een verzekering van 1,5 miljoen had willen onderbrengen, evenmin. Ter motivering van de afwijzing verwees hij naar de hoge leverwaarden van Pérez en naar diens gewicht (107 kilo). Op 15 juli 2013 wist H. zijn landgenoot echter voor 200 duizend euro bij Dela te verzekeren. Mogelijk bezegelde die met de ondertekening van de polis Pérez' doodvonnis: op 30 augustus werd zijn levenloze lichaam aangetroffen in zijn woning aan de Czaar Peterstraat.

H. wordt ervan verdacht Pérez te hebben omgebracht door toediening van de spierverslapper succinylcholine, dat doorgaat voor het 'perfecte moordwapen' omdat het in het lichaam van het slachtoffer vrijwel geen sporen nalaat. 'Met andere woorden: bijzonder spul', stelt de rechtbankpresident vast.

In november zou hij er een tweede slachtoffer mee hebben gemaakt: Alfredo Bidó Fernández. Binnen een maand nadat H. hem uit de Dominicaanse Republiek had laten overkomen, was onder zijn naam een bedrijfje bij de Kamer van Koophandel geregistreerd - Bido Service - en waren drie uitvaartverzekeringen en één overlijdensrisicoverzekering van 300 duizend euro voor hem afgesloten. Op 13 november stierf ook hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden