Hævnen, The Adventures of Baron Munchausen, Singing in the Rain

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
Mikael Persbrandt (midden) als Anton in In a Better World. Beeld Sony/Zentropa
Mikael Persbrandt (midden) als Anton in In a Better World.Beeld Sony/Zentropa

Hævnen (In a Better World) (Susanne Bier, 2010)
NPO 2, 23.45-01.33 uur
Na een eerdere nominatie (in 2007, voor After The Wedding) scoorde Denemarkens succesvolste filmer van het moment, Susanne Bier, met In a Better World wél een Oscar. Ook deze film werd geschreven door haar vaste scenarist, Anders Thomas Jensen, die zoals vaker kleine gebeurtenissen in Denemarken spiegelt aan grote gebeurtenissen elders. In dit geval krijgen twee gezinnen in landelijk Denemarken te maken met ontsporend gedrag van hun zoons als gevolg van pesterijen op school. De vader in een van de gezinnen is als arts ook werkzaam in een vluchtelingenkamp ergens in Afrika; ziedaar de spiegel. Opmerkelijk genoeg werkt Bier het gegeven minder genuanceerd uit dan in andere films. Maar dat is in Hollywood wel vaker de sleutel tot succes.

The Adventures of Baron Munchausen (Terry Gilliam, 1989)
RTL 7, 08.30-11.00 uur
In een raamvertelling gegoten, uitbundige verfilming van de avonturen van de fantasierijke baron, een personage dat op het lijf was geschreven van de exuberante filmmaker Terry Gilliam, de Amerikaan die bekend werd met het Engelse gezelschap Monty Python. De film flopte jammerlijk na een lange productieperiode waarin het budget van 23 miljoen dollar werd overschreden met 100 procent. En dat was niet het enige smetje dat de film bleef aankleven. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Sarah Polley, toen 9. De Canadese actrice zou zich later ontpoppen als een geëngageerd filmmaakster (Away From Her, Stories We Tell) en politiek activiste. Haar optreden in Gilliams film heeft ze later in een open brief bestempeld als een vreselijke ervaring, waarin de regisseur geen enkele rekening hield met het feit dat zij pas 9 jaar was.

John Neville als Baron Munchausen Beeld Columbia
John Neville als Baron MunchausenBeeld Columbia

Singin' in the Rain (Stanley Donen, Gene Kelly, 1952)
BBC 2, 14.50-16.30 uur
Grote sterren (Gene Kelly, Debbie Reynolds, Rita Moreno, Donald O'Connor, Jean Hagen) en beroemde scènes in de musical der musicals. En een satire op het Hollywood-opportunisme. Wanneer de filmindustrie overgaat van stil naar geluid, lijkt het liefje van filmster Gene Kelly, Debbie Reynolds, meer geschikt voor een rol dan zijn tegenspeelster Jean Hagen, die blijkt voorzien van een schuurpapierstem. Maar dat is uiteraard buiten de waard gerekend. Eerder op de middag (12.40-14.15 uur) op dezelfde zender nog een Stanley Donen/Gene Kelly-productie: On the Town. Daartussenin een door het tv-programma Talking Pictures gemaakt portret van Kelly.

Singin' in the Rain Beeld Metro-Goldwyn-Mayer
Singin' in the RainBeeld Metro-Goldwyn-Mayer

Babettes Gaestebud (Babette's Feast) (Gabriel Axel, 1987)
Canvas, 20.40-22.20 uur.
Mooie rol van de toen 55-jarige Franse actrice Stéphane Audran in deze Deense film naar een verhaal van Isak Dinesen (Karen Blixen). Ze is een Parijse kokkin die de Franse Revolutie is ontvlucht en rust heeft gevonden in een Deens dorp. Daar heersen de zwarte kousen, die zij met een zeldzaam feestmaal ontdooit. Maker van de film was een veteraan met een lange staat van (televisie)dienst: de in 1918 geboren Gabriel Axel debuteerde in 1951 met een korte televisiefilm. Hij was tot 2010, het jaar waarin hij overleed, het levende bewijs dat Denemarkens vooraanstaande positie in de Europese film- en televisiewereld niet iets van de laatste jaren was. Babette's Feast werd onder meer bekroond met een Oscar.

Babettes Gaestebud (Babette's Feast) Beeld Nordisk Film
Babettes Gaestebud (Babette's Feast)Beeld Nordisk Film

De bende van Oss (André van Duren, 2011)
NPO 3, 22.35-00.25 uur
Mooi beeld van een arme, hechte gemeenschap aan de vooravond van WOII. De saamhorigheid wordt op de proef gesteld als de marechaussee, uit de vermaledijde Randstad, in Oss neerstrijkt om onderzoek te doen naar zo'n beetje alle denkbare vormen van misdaad, nadat hun voorman door de lokale onderwereld is geliquideerd. Dat leidt tot spanningen en met het toenemen van het geweld wordt het zwijgen voor menigeen moeilijker. Mooi gepersonifieerd door fabriekarbeidster, weduwe, restaurantuitbaatster én hoer Johanna, veelzijdig gespeeld door Sylvia Hoeks.

Sylvia Hoeks in De Bende van Oss Beeld Sigma
Sylvia Hoeks in De Bende van OssBeeld Sigma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden