GZ-psycholoog

Met alledaagse psychologie kun je alle kanten op. Is iemand zuinig aangelegd en zijn vader ook, dan concludeer je: dat vrekkige, dat is erfelijk....

Maar ik ben dol op alledaagse psychologie. Een drogredenering komt vaak van pas. Als de conclusie van cliënten de goede kant uitgaat - richting gezondheid, bedoel ik - dan zwijg ik, of ik beaam of overdrijf die conclusie. Alles voor de goede zaak. Pas als hun conclusie in mijn ogen ongezond is, stap ik over naar de wetenschap, naar de psychologie van onderzochte wetmatigheden. Niet dat er veel ijzeren wetten zijn, maar dit terzijde. Het gaat me om het onderscheid tussen alledaagse en officiële psychologie.

Bij het ministerie van vws willen ze dat onderscheid ook maken. Tot voor kort kon iedereen een bordje met 'psycholoog' erop aan de deur hangen en dan fijn dromen duiden aan voorbijgangers. Dat vond de beroepsgroep maar niks, want je komt niet echt solide over als beroepsgroep, als iedereen mee mag doen. Het Nederlands Instituut van Psychologen had dus al de titel 'psycholoog nip' bedacht en daar minimale kwaliteitseisen aan verbonden. Daarna reorganiseerde vws de opleiding tot psycholoog in de Gees telijke Zorg structureel. Nu wordt men pas 'gz-psycholoog' na een opleiding die lijkt op de co-schappen die basisartsen moeten lopen: werken en studeren tegelijk.

Alle lof. Want praktijk en studie zijn allebei belangrijk. Maar nu doet zich iets merkwaardigs voor. Veel psychologen die al in de praktijk werken, hebben in het kader van een overgangsregeling een studie-advies gekregen. Eerst moeten zij op cursus en dan zijn zij ook gz-psycholoog. Maar nu heb ik al gehoord dat verschillende mensen een cursus moeten volgen die zij zelf geven. Wat een eer lijkt me dat. Ik kan niet wachten tot mijn advies op de mat ligt. Stel je voor dat daarin staat: meneer Van de Ven, die cursus van u, die moet u beslist eens volgen. Wat zou ik trots zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden