GVB ontslaat twee directeuren

Het GVB wil twee omstreden directieleden ontslaan. Dit heeft de raad van commissarissen van het Amsterdamse vervoersbedrijf dinsdag bekendgemaakt. De commissarissen wachten nog op toestemming van de gemeente Amsterdam voordat het tweetal daadwerkelijk op straat wordt gezet.

SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Het besluit volgt op een onderzoek naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. De krant beschuldigde het tweetal van frauduleus handelen en nepotisme. De onderzoekers hebben geen bewijzen van fraude gevonden. Wel verwijten ze de twee directieleden - Adrie Bolier en Pieter Schotte - zowel Europese aanbestedingsregels als interne richtlijnen van het GVB te hebben overtreden.

Bolier en Schotte worden formeel pas ontslagen nadat de gemeente Amsterdam daar toestemming voor geeft. De commissarissen willen de directieleden niet op eigen gezag ontslaan, zegt een woordvoerder van het GVB, 'omdat burgemeester Eberhart van der Laan vooraf had aangegeven het onderzoek op de voet te willen volgen'.

De gemeente moet nog reageren op het voorgenomen ontslag. De kans lijkt groot dat de gemeente de conclusies overneemt. Maandag waren Schotte en Bolier nog onderwerp van kritiek uit de gemeenteraad toen bleek dat de twee zichzelf vorig jaar een loonsverhoging van 51 duizend euro hadden toegekend. De salarissen van de directieleden kwamen daarmee uit op 240 duizend euro per jaar. Dit is ruim boven de balkenendenorm van 193 duizend euro. Het is onduidelijk of de twee recht hebben op een ontslagvergoeding.

GVB-directeur Bart Schmeink laat in een reactie weten blij te zijn dat zijn bedrijf is vrijgepleit van fraude. 'Desalniettemin betreur ik dat de conclusies persoonlijke consequenties hebben. Bolier en Schotte hebben veel voor het GVB betekend.'

Bolier en Schotte vormen samen met Schmeink het driekoppige directieteam van het GVB. Schmeink was geen onderwerp van onderzoek. De directeur werkte nog niet bij het GVB toen de regels werden overtreden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden