Guus Verstraete was koning van televisieregisseurs

Bij de televisie moest Guus Verstraete, telg uit een theaterfamilie, onder aan de ladder beginnen als kabelversleper en dollyduwer.

Peter de Waard
Guus Verstraete. Beeld ANP
Guus Verstraete.Beeld ANP

Guus Verstraete jr. - na de dood van zijn vader Guus Verstraete genoemd - was de koning van de televisieregisseurs, die decennialang samenwerkte met de keizer van het Nederlandse amusement.

Verstraete regisseerde voor Joop van den Ende in Aalsmeer de grote spelshows die op prime time miljoenen Nederlanders aan de buis kluisterde: van Ron's Honeymoon Quiz tot Wedden, dat..? en de Soundmixshow naast De Mounties voor de AVRO, de Willem Ruis Show, Laat de Leeuw en Mooi! Weer De Leeuw voor de VARA. Zijn laatste programma was ook voor Paul de Leeuw: de aflevering van Wie steelt mijn show? op 17 februari.

Op 3 maart overleed hij op 69-jarige leeftijd in het ziekenhuis Gooi-Noord in Blaricum na een hartinfarct. De afscheidsbijeenkomst vond zes dagen later plaats in DeLaMar. 'Het enige wat je kunt zeggen is: verdomme, dit stond toch niet in de planning? En zéker niet in een draaiboek', zei zijn echtgenote Simone Kleinsma.

Verstraetes echte naam was August Julien Albert De Graef. Hij kwam uit een Belgisch/Nederlandse theaterfamilie die al drie generaties de naam Verstraete voert. Zijn vader was de schouwburgdirecteur, regisseur en acteur Guus Verstraete sr., zijn moeder de actrice Dientje Nijbacker en zijn opa de vooroorlogse acteur Jules Verstraete. Ook zijn oom en tantes Bob, Jeanne en Mieke Verstraete, neven en nichten zoals Coen Flink, Jules en Hans Croiset zaten in het theatervak.

In 1962 mocht Guus als 15-jarige zijn debuut maken als acteur in de kinderserie Mik en Mak. Maar zijn vader vond dat hij geen acteertalent had. Hij bleef wel bij de televisie, waar hij onderaan moest beginnen als kabelversleper en dollyduwer - de karretjes waarop de camera's waren bevestigd. In 1968 mocht hij van de AVRO de regie doen van een show van Gert en Hermien Timmerman, waar andere regisseurs geen zin in hadden. Zijn grote doorbraak kwam in 1973 met de televisieserie Willeke...er was eens, waarin sprookjes op een musicalachtige manier waren bewerkt. Willeke Alberti, die toen op de top van haar roem stond, speelde de hoofdrol.

Vlak daarna begon de samenwerking met Van den Ende. En ook met André van Duin voor wie hij een televisiebewerking maakte van de Dik voor Mekaarshow en de film Joep Meloen regisseerde. Maar hij regisseerde ook de talkshow van Ischa Meijer. Alleen de samenwerking met Bassie en Adriaan ging na drie uitzendingen mis. 'Het werken met die mannen, het Nederlands dat er uit die monden kwam, ik kon er niet goed meer tegen', zei hij.

Met het team van Wedden, dat..? won Verstraete in 1986 de Gouden Televizierring. In 2004 kreeg hij de Zilveren Nipkowschijf voor PaPaul met Paul de Leeuw.

Het sterrenhuwelijk met musicalster Simone Kleinsma in 1990 droeg verder aan zijn faam bij. Een tragische gebeurtenis overschaduwde het geluk. Hun dochtertje Teuntje overleed in 1998 bij de geboorte. In 2001 uitte hij zich uiterst kritisch over de 'verslechterde kwaliteit van de televisie door de explosieve toename van het aantal kanalen'.

Toen in 2007 ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag een boek over hem verscheen - 40 jaar topamusement - door de ogen van Guus Verstraete zei Ron Brandsteder: 'Guus is een mensenregisseur. Hij is geen Ruud van Hemert of Bob Rooyens, die voortdurend huilende diva's om zich heen willen hebben.' Hij bleef zijn dingen doen, zoals de nationale songfestivals, de John Kraaijkamp Musical Awards Gala's en de theatertour Musicals in Ahoy.

Guus Verstraete had drie kinderen uit twee eerdere huwelijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden