GUUS HÖLSCHER 'Het handbalverbond gaat duidelijk mank aan gebrek aan visie'

Het Nederlandse clubhandbal zonk dit weekeinde naar een nieuw dieptepunt: zes vaderlandse deelnemers sneuvelden al in de eerste ronde om de diverse Europese cups....

HAN BUSIO

ATTILA past niet in het rijtje: de naam en de club zijn uitgeleend aan de nationale vrouwenploeg die op deze onsportieve wijze ten koste van échte clubteams ervaring opdoet voor het komend EK in eigen land.

Het Nederlands clubhandbal is ziek en het Nederlands Handbal Verbond heeft alleen nog oog en geld voor de nationale vrouwenploeg. Ook de nationale mannenploeg doolt stuurloos rond. Pappen en nathouden lijkt het parool.

Aalsmeer-voorzitter Guus Hölscher trekt zich het lot van de clubs en het nationale team aan en wordt niet moe aan te sturen op betere tijden. De rector van een grote scholengemeenschap uit Hoofddorp voorziet het Nederlands Handbal Verbond gevraagd en ongevraagd van adviezen.

- Wat is uw voornaamste kritiek op het NHV?

'Een gebrek aan visie. De samenhang van goedbedoelde persoonlijke initiatieven met de verbondsorganisatie ontbreekt. Het initiatief blijft liggen bij de uitvoerders, een beleidsraamwerk ontbreekt. Die totaalplanning is bij de vrouwen wel tot stand gekomen, de mannen moeten zich maar zien te redden.

'Ook nu weer heeft de nieuwe bondscoach de opdracht gekregen zelf een raamwerk te schrijven. Daarmee draai je de zaak om. Een bondscoach moet juist invulling geven aan een bestaand beleidsplan, dat door bestuursverantwoordelijkheid is afgedekt. Zonder een goed draaiend nationaal team kunnen de clubs niet echt vooruit, sponsors lezen ook kranten, zonder presterende clubs heeft de nationale ploeg weinig of geen toekomst.'

- Moeten de clubs niet gewoon zelf aan de slag?

'De meeste clubs hebben niet stil gezeten. Er worden meer trainingsuren gemaakt, er is meer aandacht voor PR. Dat de clubs met hun eigen aanpak wel degelijk tot prestaties kunnen komen, mag blijken uit de steeds groter wordende uitstroom van goede handballers naar bijvoorbeeld Duitsland.

'Met namen als Beers, Nijdam, Schmetz, Kersten en Hagreize heb je al een fors deel van een gedegen nationaal team staan.

En wat doet onze bond? Die verzuimt in te schrijven voor EK-kwalificatiewedstrijden, omdat er onvoldoende ervaren spelers zouden zijn. Op die wijze maak je het voor Nederlandse toppers niet bepaald aantrekkelijk om in eigen land te blijven. De clubs zijn de dupe.'

- Gloort er nog wat hoop?

'Per 1 augustus is de sectie Topsport van het NHV tot stand gekomen. Daar ligt een goede kans. Wel moet de sectie dan onafhankelijk van het verbondsbestuur kunnen werken en andersom zal het bondsbestuur voldoende afstand moeten kunnen nemen, zodat de sectie zichzelf kan ontwikkelen. Deze sectie moet het verbondsbestuur dwingen duidelijkheid te verschaffen over de plannen met het nationale mannenteam.

'Een eventueel succes bij de vrouwen, dat overigens een geweldige stimulans kan zijn, moet natuurlijk niet zomaar gekopieerd worden.

'De sectie Topsport moet de communicatie verbeteren, een heldere competitie-opzet verwezenlijken die niet telkens doorkruist wordt door datumwijzigingen in verband met tv-uitzendingen, afspraken maken over werkbare transferperiodes, et cetera.

'De sectie moet kortom allerlei heel praktische zaken regelen, die door de drukte of het onbegrip op het verbondsbureau nu in elk geval onvoldoende aandacht genieten.'

Han Busio

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden