Update

'Guru of Bling' krijgt twintig jaar cel voor verkrachting, maar blijft mateloos populair. Wie is hij?

'Rockstar Baba' en 'Guru of Bling' wordt hij genoemd. De flamboyante sekteleider Gurmeet Ram Rahim Singh is een bron van conflict in India. Vrijdag leidde zijn veroordeling wegens twee verkrachtingen tot hevige rellen, waarbij 28 doden vielen. Maandag kreeg hij twintig jaar celstraf.

Singh in zijn rol als theatrale volksheld, de 'Guru of Bling'.Beeld AP

Een soort halfgod lijkt de Indiase goeroe die zichzelf Dr. Gurmeet Ram Rahim Singh Ji Insaan noemt. Volgens zijn website is de 50-jarige Singh 'een spirituele heilige, filantroop, veelzijdig zanger en allround sportman'. Maar bovenal is de zelfverklaarde heilige een charismatisch sekteleider die honderdduizend volgelingen wist op te trommelen om hem in een rechtszaak bij te staan.

Singhs veroordeling wegens de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002 (hij houdt zelf vol onschuldig te zijn) leidde vrijdag tot gewelddadige rellen, vooral in de stad Panchkula. Naast de 28 doden vielen er 250 gewonden. Singhs aanhangers gooiden met stenen, staken auto's in brand en vielen televisieploegen aan. Meer dan duizend mensen werden opgepakt.

Guru of Bling

Woedende menigten die het recht in eigen hand nemen, zijn in India geen onbekend verschijnsel. Premier Narendra Modi waarschuwde zondag zijn landgenoten nooit uit naam van religie, politieke ideologie of cultuur voor eigen rechter te spelen. Dit deed hij wellicht met het oog op het feit dat de rechters vandaag Singhs strafmaat zullen bepalen.

Singh - groot, fors, bebaard, behaard - oogt als een Indiase Demis Roussos. In zijn spirituele gedaante draagt hij traditionele witte gewaden, houdt hij stichtelijke preken over reinheid en regelmaat en afficheert hij zich als sociaal hervormer. In zijn wereldse gedaante draagt hij opvallende, kleurige kledij en protserige juwelen, wat hem de bijnaam Guru of Bling opleverde.

Gurmeet Ram Rahim Singh in 2015 in Mumbai.Beeld afp

Zijn andere bijnaam, Rockstar Baba, verwierf Singh met zijn mediagenieke activiteiten. Hij maakte muziekvideo's en drie films, waaronder 'Boodschapper van God', met Bollywood-achtige scènes waarin hij als een superman schurken, olifanten en ruimtewezens bevecht en motoren door de lucht slingert.

Singhs sekte - Dera Sacha Sauda - is een, niet aan enige officiële religie verbonden, 'non-profit sociale en spirituele organisatie' die in India en wereldwijd 60 miljoen volgelingen zou hebben. Het gros daarvan zijn armen op het platteland, vaak ouderen, die gelokt worden met sociale en medische programma's. De sekte organiseert vanuit zijn ashram in Sirsa goedkope massahuwelijken, bloeddonatiekampen en campagnes tegen drugs en voor vegetarisme (Singh houdt er een eigen voedingsmiddelenlijn op na).

Controverse

Goeroes zoals Singh en quasi-religieuze sektes zoals Dera Sacha Dauda zijn er veel in India, en sommige hebben enorme aanhang. Ze doen allemaal aan spiritueel advies en sociale hulpverlening. En vullen met dat laatste een gat op dat falende Indiase overheidsdiensten laten vallen. Sommige goeroes houden er gewapende privélegertjes op na om zichzelf en hun ashram te beschermen. Singh reisde ook met een gevolg van 180 auto's naar zijn rechtszaak.

Singh, die de Dera Sacha Dauda-sekte overnam toen hij 23 was, grossiert in controverse. Afgezien van aanklachten wegens moord (geseponeerd) en verkrachting wordt hij achtervolgd door het verhaal dat hij meer dan duizend mannelijke volgelingen 'vrijwillig' met prostituees zou hebben laten trouwen, en meer dan 400 andere zou hebben overgehaald zich te laten castreren om 'dichter bij God te zijn'. Die beschuldigingen heeft Singh steeds ontkend.

In 2007 maakte Singh de Sikhs razend toen hij zich in een advertentie uitdoste als Guru Gobind Singh, een van hun grote geestelijk leiders. Het leidde tot hevige rellen waarbij drie doden vielen. In 2015 kreeg hij een aanklacht van hindoe-organisaties aan zijn broek toen hij in een videoclip poseerde als de god Vishnu.

Toch geniet Singh brede politieke steun, van zowel de oppositionele Congrespartij als van premier Modi's hindoenationalistische BJP.

Gurmeet Singh.Beeld afp

Singh was afgelopen weekend opgesloten in een gevangenis in Rohtak, niet ver van Panchkula in Haryana. Uit angst voor de volkswoede werd hij er met een legerhelikopter naartoe gebracht. Een woordvoerder van de sekte zei vrijdag dat wordt onderzocht wat er juridisch kan worden gedaan om de veroordeling ongedaan te maken.

De Indiase autoriteiten bereiden zich voor op nieuwe ongeregeldheden. Want Singhs aanhangers blijven van zijn onschuld overtuigd. 'Ik beschouw Guru-Ji als iemand die staat naast God', zei Malkit Singh, een boer die naar eigen zeggen door de goeroe van een lange drugsverslaving werd afgeholpen, vrijdag tegen persbureau AP. 'Onze Guru-Ji bewandelt het pad van de waarheid.'

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Gurmeet Ram Rahim Singh tien jaar celstraf heeft gekregen. Hij heeft echter tien jaar cel per verkrachting gekregen, wat maakt dat hij in totaal 20 jaar cel de gevangenis in moet.

Singh afgelopen mei in New Delhi.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden